Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ήταν μυστική η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν αναφορές ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση στην  περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν – μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν ξεκινήσει την στρατιωτική επέμβαση στον αρμενικό θύλακα.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Turan, ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε επίπεδο εργασίας» και «δεν ήταν μυστική».

«…Συνεργαζόμαστε αρκετά τακτικά με ενδιαφερόμενα μέρη και συνομιλητές στην περιοχή και η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα πιεστικά ανθρωπιστικά ζητήματα…Αυτή ήταν αυτή η συνάντηση», είπε ο Πατέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν βαθιά εμπλεκόμενες» στην κατάσταση και «παραμένουμε δεσμευμένες να βοηθήσουμε τα μέρη να επιτύχουν διαρκή ειρήνη στον Νότιο Καύκασο».

Ο Πατέλ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε από ανταποκριτή του πρακτορείου σχετικά με τον εμπνευστή της συνάντησης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα των ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή του Ναγκόρνου Καραμπάχ ήταν το εύρος και το πλαίσιο των συζητήσεων»: «Δεν θα το επεκτείνω (την απάντηση) ούτε θα το υπερερμήνευα υπονοώντας κάτι άλλο».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει με συνέπεια ότι ο διάλογος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι απαραίτητος για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης.

 Αυτό είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών [Άντονι Μπλίνκεν] και άλλοι εδώ συνεχίζουν να εργάζονται ενεργά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», σημείωσε περαιτέρω ο Πατέλ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ