Πρόεδρος Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ μπλοκάρει βοήθεια στην Αίγυπτο 235 εκατομμυρίων δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών και είναι ο αντικαταστάτης του Μπομπ Μενέντεζ, μπλόκαρε τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στην

Αίγυπτο λόγω, όπως αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα της βόρειας Αφρικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση του Cardin ήρθε αφότου η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα,  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού πολιτικών κρατουμένων.

«Πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να λογοδοτούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», ανέφερε ο Κάρντιν.

Πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψω στο Κογκρέσο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο χωρίς να σημειωθεί απτή πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Κάρντιν θεώρησε αυτά τα βήματα απαραίτητα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι συμφώνησε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο για το επόμενο έτος ύψους 1,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Η Αίγυπτος έχει γίνει σημαντικός δικαιούχος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από την ιστορική της απόφαση το 1980 να γίνει η πρώτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αποτελείται από ένα απεριόριστο μέρος αξίας 980 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το άλλο μέρος, αξίας 235 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαρτάται από την πρόοδο της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυτό είναι το μέρος που μπλόκαρε ο γερουσιαστής Κάρντιν, σημειώνει η ‘αραβική άμυνα’.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ