Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν: για Τυχοδιωκτισμό και Εγκλήματα Πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν για την στρατιωτική επιχείρηση κατά του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με το επιχείρημα ότι η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παραβιάστηκε, το ΕΚ ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν. Το ψήφισμα εγκρίνεται με 491 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές.

 Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα «στο τελευταίο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) προστέθηκε στην πολιτική της Δύσης κατά του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο απελευθέρωσε το δικό του έδαφος, το Καραμπάχ, βρέθηκε αντιμέτωπο με αβάσιμες εκκλήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά αγνοώντας τον ξεριζωμό πλέον των 100 χιλιάδων Αρμενίων από τις πατρογονικές του εστίες.

Με σχεδόν ομοφωνία στο ΕΚ καταδικάστηκε το Αζερμπαϊτζάν

2 20

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στους «υπεύθυνους» αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν. Το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με 491 υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές.

«Χρησιμοποιήθηκαν σκανδαλώδεις εκφράσεις για το Αζερμπαϊτζάν»

Στην απόφαση, η οποία χρησιμοποίησε σκανδαλώδεις εκφράσεις όπως το Αζερμπαϊτζάν όπως «κατάληψη Ναγκόρνο Καραμπάχ με χρήση βίας», εκτός από την επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων του Μπακού η Ε.Ε. έκανε έκκληση για επανεξέταση των σχέσεων της Ένωσης με το Αζερμπαϊτζάν.

Έγινε έκκληση για βοήθεια στην Αρμενία – Εγκληματίας πολέμου το Αζερμπαϊτζάν

Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ένωσης για να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία αποφάσισαν να παράσχουν άμεσα κάθε απαραίτητη βοήθεια.

Ενώ γίνονται επίσης προσπάθειες να παρουσιαστεί ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ως εγκληματίας πολέμου, διατυπώνονται αβάσιμοι ισχυρισμοί σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα:

 «Το Μπακού απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Προειδοποιούμε για κάθε είδους ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να αναστείλει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού, ζήτησε επίσης να σταματήσει η εφαρμογή της συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.

Στην εν λόγω απόφαση ζητήθηκε η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ