Χωρίς αντίκρισμα η όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως «Χωρίς αντίκρισμα» χαρακτηρίζεται η όποια απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Αν και οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε για την επίλυση διαφορών μεταξύ χωρών, είναι δεσμευτικές, δεν διαθέτει εργαλείο για την επιβολή τους στις χώρες», γράφει χαρακτηριστικά στην τουρκική η Euronews, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ‘ανούσιο’ της ετυμηγορίας.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητήσει το αίτημα της Αρμενίας για επείγουσα εντολή προς το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει όλα τα στρατεύματά του από αστικούς οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, περισσότεροι από 100 χιλιάδες Αρμένιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα εδάφη τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενώ η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση» στο Καραμπάχ, το Μπακού το αρνείται κατηγορηματικά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση από και προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου του Λατσίν και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έδωσε εντολή και στις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που θα κλιμάκωσαν τη σύγκρουση.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δεκαήμερο για τους πάνω από 100 χιλιάδες Αρμένιους που εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ