Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καπνός υψώνεται πάνω από μια ισραηλινή θέση κοντά στο λιβανέζικο χωριό Kfar Chouba στις 14 Οκτωβρίου 2023. AP – Mohammad Zaatari

Βηρυτός.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μέχρι αργά χθες Σάββατο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας μαχητής της Χεζμπολάχ και δύο Λιβανέζοι πολίτες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών της κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από τον Λίβανο. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η κατάσταση είναι τεταμένη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, σκηνές βίαιων συγκρούσεων παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου Paul Khalifeh στη Βηρυτό, το μέτωπο φούντωσε το Σάββατο στα αγροκτήματα της Chebaa, μιας περιοχής 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διεκδικείται από τη Βηρυτό και κατέχεται από το Ισραήλ στα νοτιοανατολικά του Λιβάνου.

Οι μάχες πυροβολικού και πυραύλων διήρκεσαν ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τον θάνατο ενός δημοσιογράφου για τον οποίο το σιιτικό κόμμα ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε έξι ισραηλινές θέσεις με ρουκέτες και κατευθυνόμενους πυραύλους σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή που συνορεύει με το συριακό Γκολάν που κατέχεται και προσαρτάται από το Ισραήλ.

 Το φιλοϊρανικό κόμμα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σε σημαντική ηλεκτρονική βάση ακρόασης και επιτήρησης του ισραηλινού στρατού.

Οι Ισραηλινοί απάντησαν εκτοξεύοντας δεκάδες οβίδες μεγάλου διαμετρήματος που έπεσαν γύρω από διάφορες τοποθεσίες στο λιβανέζικο έδαφος και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στο χωριό Chebaa, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σκοτώθηκε όταν βλήμα χτύπησε την πρόσοψη του σπιτιού τους.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL που αναπτύσσουν χιλιάδες άνδρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ φαίνονται συγκλονισμένοι από τα γεγονότα και από φόβο μήπως μπουν ανάμεσα στα πυρά, μείωσαν τον αριθμό των περιπολιών τους.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ