Ανάλυση: Γιατί η Αίγυπτος, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι που φεύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο, έχουν τεθεί ερωτήματα γιατί η Αίγυπτος και η γειτονική Ιορδανία δεν τους δέχονται.

Και οι δύο χώρες, που συνορεύουν με τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν δώσει μια σθεναρή απάντηση απόρριψης. Η Ιορδανία έχει μεγάλο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

Σε σχόλια που έγιναν την Τετάρτη, από τα πιο σκληρά μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε ότι ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ δεν αποσκοπούσε μόνο στην καταπολέμηση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, «αλλά ήταν επίσης μια προσπάθεια να προκαλέσει τον άμαχο πληθυσμό να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο». Προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα μια μέρα νωρίτερα, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτραπεί κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η άρνησή τους βασίζεται στους φόβους ότι το Ισραήλ υποκινεί μια μόνιμη απέλαση Παλαιστινίων από τις πατρίδες τους και αναιρεί τις παλαιστινιακές αξιώσεις για κρατική υπόσταση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ-Σίσι είπε επίσης ότι μια μαζική έξοδος θα κινδύνευε να εγκατασταθούν οι μαχητές στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, από όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο την 40χρονη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ιστορία διωγμού Παλαιστινίων

2 70

Ο εκτοπισμός υπήρξε μείζον θέμα της παλαιστινιακής ιστορίας. Στον πόλεμο του 1948, όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν ή τράπηκαν σε φυγή από το έδαφος που είναι σήμερα γνωστό ως το κράτος του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται στο γεγονός ως «Νακμπα», που σημαίνει «καταστροφή» στα αραβικά, η «εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους».

Στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι 300.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν, κυρίως στην Ιορδανία.

Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια, οι περισσότεροι ζουν σε καταυλισμούς και κοινότητες στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.

Η διασπορά έχει εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και πολλοί πρόσφυγες έχουν χτίσει τη ζωή τους στις αραβικές χώρες του Κόλπου ή στη Δύση.

Μετά το τέλος του πολέμου του 1948, το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έκτοτε, το Ισραήλ έχει απορρίψει τα παλαιστινιακά αιτήματα για την επιστροφή των προσφύγων ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, λέγοντας ότι θα απειλούσε την εβραϊκή πλειοψηφία της χώρας.

Η Αίγυπτος φοβάται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και ένας μεγάλος πληθυσμός Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας θα καταλήξει να μείνει μόνιμα στη χώρα.

Καμία εγγύηση επιστροφής

Αυτό βασίζεται εν μέρει στην έλλειψη σαφούς σεναρίου για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Το Ισραήλ λέει ότι σκοπεύει να καταστρέψει τη Χαμάς, μετά τη φονική επίθεση της μαχητικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου στο νότο της χώρας. Αλλά το Ισραήλ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για μια εκ νέου κατάληψη του εδάφους για μια περίοδο, τροφοδοτώντας περαιτέρω συγκρούσεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι Παλαιστίνιοι που υπάκουσαν στην εντολή να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα στο νότιο μισό της λωρίδας θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά το τέλος του πολέμου.

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να ανησυχεί

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ-Σίσι είπε ότι οι μάχες μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια εάν το Ισραήλ επιμείνει ότι δεν έχει χτυπήσει αρκετά σκληρά τους μαχητές. Πρότεινε στο Ισραήλ να μετακινήσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο του, το Νέγκεβ, μια περιοχή γειτονική με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να τελειώσουν οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Η Αίγυπτος προέτρεψε το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα το πράξουν, αλλά δεν ανέφεραν πότε.

 Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, φιλοξενεί περίπου 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 Σουδανών που έφτασαν φέτος αφού διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους.

Δημογραφικές αλλαγές

3 24

Αλλά οι αραβικές χώρες και πολλοί Παλαιστίνιοι υποψιάζονται επίσης ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει μόνιμες δημογραφικές αλλαγές, με στόχο να υπονομεύσει τις παλαιστινιακές απαιτήσεις για ένα κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία επίσης κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίηση ότι η έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας είχε σκοπό να «εξαλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση, τη σημαντικότερη αιτία της περιοχής μας».

Είπε ότι εάν ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος είχε δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό μέσω διαπραγματεύσεων, δεν θα υπήρχε πόλεμος σήμερα.

Ο φόβος των αραβικών χωρών έχει τροφοδοτηθεί μόνο από την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων που συγκυβερνούν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κόμματα που ευνοούν την απομάκρυνση των Παλαιστινίων.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, η ρητορική τους έγινε λιγότερο συγκρατημένη και ορισμένοι δεξιοί πολιτικοί και σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τον στρατό να καταστρέψει τη Γάζα και να εκδιώξει τους κατοίκους της. Ένας βουλευτής είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να πραγματοποιήσει μια «νέα Νάκμπα» στη Γάζα.

Ανησυχίες για την Χαμάς

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος λέει ότι μια μαζική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας θα έφερνε τη Χαμάς, ή άλλους Παλαιστίνιους μαχητές, στο έδαφος της χώρας της.

 Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αστάθεια στο Σινά, όπου ο αιγυπτιακός στρατός πολεμά τους ισλαμιστές μαχητές εδώ και χρόνια, κατηγορώντας επίσης τη Χαμάς ότι τους υποστηρίζει.

Η Αίγυπτος υποστήριξε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007, ενισχύοντας τους συνοριακούς ελέγχους.

Ομοίως, η Αίγυπτος κατέστρεψε επίσης το δίκτυο των διασυνοριακών σηράγγων που είχε χρησιμοποιήσει η Χαμάς ή άλλοι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν λαθραία αγαθά στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ-Σίσι προειδοποίησε για ένα ακόμη πιο αποσταθεροποιητικό σενάριο: την καταστροφή της Αιγύπτου και την ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ του 1979. Είπε ότι με την παρουσία Παλαιστινίων μαχητών, το Σινά «θα γίνει βάση για επιθέσεις στο Ισραήλ. Το Ισραήλ θα ασκούσε το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του… και να χτυπήσει αιγυπτιακό έδαφος», είπε.

VOA

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ