Ουκρανία, μετά τον πόλεμο η χώρα θα ερημώσεί (ουκρανικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τον πόλεμο, η Ουκρανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε με έρημη χώρα. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, υπάρχει ένας βέβαιος κίνδυνος η ζωή στη χώρα να ομαδοποιηθεί γύρω από δύο ή τρεις μεγάλες πόλεις, όπου θα συγκεντρωθεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι μεγάλες περιοχές να γίνουν αραιοκατοικημένες ερημιές.

 Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της περαιτέρω παρακμής της οικονομίας και της απροθυμίας εκείνων των Ουκρανών που πήγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο εξωτερικό θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας , ειδικά όταν έρθει η ώρα να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν.

 Φοβούνται την αντίδραση της κοινωνίας, για την επιλογή τους να καταφύγουν σε άλλο κράτος κατά τη διάρκεια του πολέμου, και όσους έφυγαν παράνομα – ποινικές ευθύνες και διώξεις.

Το TSN.ua ρώτησε το Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας που φέρει το όνομα του M. V. Ptukh της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο εξέλιξης γεγονότων.

Υπάρχει κίνδυνος καταστροφής

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η ζωή στη μεταπολεμική Ουκρανία θα συγκεντρωθεί γύρω από έξι μητροπόλεις – Κίεβο, Λβιβ, Οδησσό, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ντόνετσκ.

Θα παίξουν βασικό ρόλο στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας και θα εμπλέξουν τον πληθυσμό.

«Φυσικά, υπάρχει η απειλή ότι ορισμένα εδάφη της Ουκρανίας μπορεί να μετατραπούν σε έρημο και να γίνουν ακατοίκητα λόγω του πολέμου, αυτό είναι πολύ πιθανό.

Για παράδειγμα, ορισμένες περιοχές των περιοχών Τσερνίχιβ και Σούμι, παρόμοιες διαδικασίες έλαβαν χώρα εκεί ακόμη και πριν από πόλεμο.

Καθώς και περιοχές στα ανατολικά και νότια, όπου διεξάγονται ενεργές εχθροπραξίες.

Επομένως, είναι πιθανό ορισμένες περιοχές να ερημωθούν λόγω του πολέμου.

Αλλά εάν η περιοχή είναι κατάλληλη για τη διεξαγωγή, για παράδειγμα, γεωργίας, τότε θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα διεξάγουν δραστηριότητες εκεί και θα φέρουν τη ζωή πίσω σε αυτή την περιοχή»,  λέει στο «TSN.ua» ο Ολεξάντρ Γκλάντουμ, αναπληρωτής διευθυντής για επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας.

Αμφίβολη η επιστροφή των Ουκρανών στην πατρίδα τους

2 78

Όσο για την επιστροφή των Ουκρανών από το εξωτερικό, εξαρτάται από μια σειρά σημαντικών παραγόντων. Και, στην πραγματικότητα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.

«Μεταξύ των Ουκρανών που έφυγαν από τον πόλεμο για άλλες χώρες, διεξάγονται περιοδικά έρευνες μεταξύ ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων. Οι απόψεις των ανθρώπων αλλάζουν συνεχώς. Μερικές φορές το 50% σχεδιάζει να επιστρέψει και το 50% όχι. Αυτές οι έρευνες είναι σημαντικές από την άποψη του μελετώντας τις αλλαγές στις συμπεριφορές των προσφύγων, αλλά όλες αυτές θα πρέπει να εκληφθούν από πρακτική άποψη ως καθαρά θεωρητικές.

Το άτομο δίνει απαντήσεις ανάλογα με τη διάθεσή του και την αντίληψή του για την κατάσταση, αλλά τίποτα δεν αλλάζει για αυτόν μετά από αυτό, συνεχίζει να ζήσει τη ζωή του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα είναι σημαντικά όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Τότε αυτή η ερώτηση θα γίνει συγκεκριμένη – να επιστρέψει στην πατρίδα ή όχι.

 Τότε οι απαντήσεις θα έχουν πραγματικό νόημα, γιατί η μελλοντική μοίρα αυτού του ατόμου θα εξαρτηθεί από αυτή η επιλογή.

Μετά θα αρχίσει να υπολογίζει: αν έχει διαμέρισμα στην Ουκρανία, αν θα έχει δουλειά μετά την επιστροφή, αν θα υπάρχει σχολείο ή νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.

Μετά θα συγκρίνει ρεαλιστικά τις προοπτικές της με αυτές που θα μπορεί να δέχεται στο μέλλον στη χώρα που βρίσκεται.

Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομική υποστήριξη των προσφύγων μας θα σταματήσει από τις χώρες εταίρους μετά το τέλος του πολέμου.

Τότε θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και τώρα είναι μόνο για συζήτηση», εξηγεί ο Ολεξάντρ Γκλάντουμ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ