Κοσσυφοπέδιο: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των 5 απεσταλμένων ΗΠΑ-ΕΕ με τον Κούρτι- το πρώτο μήνυμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε ότι επείγει η επιστροφή στον διάλογο και ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επανάληψη τρομοκρατικών γεγονότων στο βορρά.  Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από τον Κούρτι να εφαρμόσει τις συμφωνίες ως μονόδρομο προς την ΕΕ, αίτημα που θα κάνουν και στο Βελιγράδι.

Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τον αστυνομικό που σκοτώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ασχολούνται πολύ με τη διερεύνηση των γεγονότων και πιστεύει ότι θα υπάρξουν πληροφορίες πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση στη Μπανίσκα άλλαξε τα πάντα. «Ο διάλογος επείγει όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε σχέδιο, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο διάλογος δεν έχει εναλλακτική. Πρέπει να έρθει αποκλιμάκωση και να διεξαχθούν εκλογές στους δήμους του βόρειου τμήματος. Αν δεν υπάρξει διάλογος μπορεί να υπάρξει περίπτωση επανάληψης των γεγονότων. Ούτε εμείς ούτε εσείς το θέλουμε αυτό», είπε.

Ο Λάιτσακ ρωτήθηκε επίσης για μη εποικοδομητικό χαρακτήρα στον διάλογο, για τον οποίο κατηγορήθηκε από τον Κούρτι.

«Στηρίζουμε το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε επικεντρωθεί στην ουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ