Η σκοτεινή πλευρά του ύπνου: Απο τι κινδυνέουν οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται με αναμμένο φως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου έδειξε ότι ηλικιωμένοι που κοιμούνται με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υπέρταση και διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που κοιμούνται στο σκοτάδι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Μίντζι Κιμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου «Sleep», μελέτησαν 552 ανθρώπους 63 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν με συσκευή που κατέγραφε κατά πόσο εκτίθεντο σε τεχνητό φως στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Η μελέτη βρήκε ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμούνταν για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Οι υπόλοιποι εκτίθεντο σε λιγότερο ή περισσότερο φως και είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

«Είτε λόγω του ανοιχτού κινητού μας είτε επειδή αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όλο το βράδυ ή λόγω της φωτορύπανσης μιας μεγάλης πόλης, ζούμε εν μέσω πολλών τεχνητών πηγών φωτός καθ’ όλο το 24ωρο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο, και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο» δήλωσε η δρ Κιμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ