Στο Κάιρο ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή πολεμικού πλοίου για υποστήριξη νοσοκομείων στη Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις ανακοινώθηκε, το γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο Tonnerre απέπλευσε χθες το απόγευμα , 25 Οκτωβρίου, με προορισμό τη Γάζα, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις παροχής βοήθειας για άμαχους πληθυσμούς.

 Μετά το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ο Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή με στάση στο Κάιρο.

Δυόμιση εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα από το εβραϊκό κράτος, ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να αντικρούσει την κατηγορία των ηγετών κατά της Δύσης, σύμφωνα με την οποία «αξίζουν οι ζωές των Παλαιστινίων λιγότερο από τις ζωές των Ισραηλινών».

 «Η Γαλλία δεν εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά. Το διεθνές δίκαιο ισχύει για όλους και η Γαλλία πάντα υποστήριζε τις παγκόσμιες αξίες του ανθρωπισμού (…) Όλα τα θύματα αξίζουν τη συμπόνια μας, τη δέσμευσή μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Για να υποστηρίξει τις δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την άφιξη αυτή την Πέμπτη στο Κάιρο αεροπλάνου που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, καθώς και την αναχώρηση από την Τουλόν «τις επόμενες 48 ώρες» πλοίου του εθνικού πολεμικού ναυτικού» για  υποστήριξη  των  νοσοκομείων στη Γάζα», τα οποία είναι υπερφορτωμένα και στερούνται φάρμακα και ορισμένα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ανακοίνωση δόθηκε αμέσως μετά: το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι το γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο Tonnerre απέπλευσε για τη Γάζα. Το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Τουλόν «για να ενισχύσει το σύστημά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου θα ενωθεί με τις φρεγάτες Αλσατία και Σουρκούφ », δήλωσε εκπρόσωπος του Γαλλικού Ναυτικού.

Υπέρ της λύσης δύο κρατών

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε επίσης μια νέα έκκληση υπέρ μιας πολιτικής λύσης αυτής της σύγκρουσης, η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αράβων χώρες.

 «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά σήμερα για να επιτύχουμε επιτέλους τη λύση των δύο κρατών, με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, τον οποίο ο ομόλογός του Αιγύπτιος ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

«Δεν είναι επειδή αυτή η ιδέα είναι παλιά που έχει απαρχαιωθεί (…) Αυτός ο πολιτικός δρόμος είναι απαραίτητος γιατί δίνει μια οδό στην οργή, που δεν είναι βία, που είναι η αναγνώριση ενός νόμιμου δικαιώματος, που του επιτρέπει να δίνεται ένα πλαίσιο, αυτό των πολιτικών συζητήσεων. Πρέπει να το κάνουμε », επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Rfi

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ