Η Σαουδική Αραβία ζητά να σταματήσει άμεσα η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση, τονίζοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις «απειλούν τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων και τους εκθέτουν σε περισσότερους κινδύνους και απάνθρωπες συνθήκες».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε σε δήλωσή του το Σάββατο για τον κίνδυνο συνέχισης αυτών των παραβιάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως «κατάφωρες, αδικαιολόγητες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» κατά του παλαιστινιακού λαού,καθώς θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής και στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Το Ριάντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για να σταματήσει αμέσως αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, για να περισώσει το αίμα αθώων ανθρώπων, να διατηρήσει τις υποδομές και ζωτικά συμφέροντα, να σεβαστεί τη διεθνή ανθρωπιστική δράση.  Να επιτραπούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής να παρέχουν επείγουσα βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς εμπόδια.

Ανησυχία για περαιτέρω κινδύνους

Ο Brian Katulis, αντιπρόεδρος του Middle East Center for Studies στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι: «Η δήλωση της Σαουδικής Αραβίας που ζητά κατάπαυση του πυρός δείχνει την έκταση της ανησυχίας της για τους κινδύνους που αυτή η στρατιωτική επιχείρηση ενέχει για τους Παλαιστίνιους αμάχους και τους κινδύνους που θεωρεί ότι πυροδοτούν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο».

Ο Brian Katulis πιστεύει ότι «υπάρχει κάποια πιθανότητα η Αμερική και η Σαουδική Αραβία να συνεργαστούν πιο στενά διπλωματικά εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω», σημειώνοντας ότι «το Βασίλειο έχει σημαντικές σχέσεις και δεσμούς με σημαντικούς παράγοντες σε όλο τον αραβικό κόσμο, ακόμη και στο Ιράν, και τέτοιος διπλωματικός συντονισμός μπορεί να είναι «Το δίδυμο είναι πολύ σημαντικό για τον περιορισμό της σύγκρουσης».

Πρόσθεσε: «Αυτό το χάσμα μεταξύ των πολιτικών θέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας αυτή τη στιγμή είναι ένδειξη της έκτασης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Αμερική στην οικοδόμηση μιας συνεκτικής περιφερειακής συμμαχίας. Πιστεύει ότι το έτος 2023 δεν είναι το έτος 2014 , όταν η Αμερική θα μπορέσει να βρει έναν κοινό σκοπό με εταίρους όπως η Σαουδική Αραβία ενάντια στο (ISIS).» Ή το 1991, όταν η Αμερική δημιούργησε έναν ευρύ συνασπισμό για να εκδιώξει το Ιράκ από το Κουβέιτ, γράφει η αραβική Μέση Ανατολή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ