Ο Ζελενσκι απέλυσε τον Ουκρανό πρεσβη στην χώρα μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ όλοι είναι απασχολημένοι με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στο Κίεβο διαδραματίζονται εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα, που αφορούν μάλιστα άμεσα και την χώρα μας.

Χθες το βράδυ έγινε γνωστή η απόλυση από τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι του πρέσβη της Ουκρανίας στη Δανία M. Vydoynik, του Ουκρανού πρέσβη στην Βιέννη και του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο.

Ειδικά η περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται εξαιρετικά σοβαρή και μάλιστα σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα, υπάρχει σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται Ουκρανός ολιγάρχης και Έλληνες αξιωματούχοι!

Η περίπτωση του Ουκρανού πρέσβη στη Δανία – σεξουαλικά σκάνδαλα και διαφθορά

Από την αρχή του πολέμου, ο πρέσβης Vydoynik κατέγραψε επιτυχίες όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία: Αρκετές δεκάδες τανκς (συμπεριλαμβανομένων των Leopards), μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων, οχήματα μάχης πεζικού, πυροβόλα, διάφορος εξοπλισμός. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο Vydoynik κατάφερε να συμφωνήσει για την περαιτέρω προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Γιατί λοιπόν ο Ουκρανός πρέσβης απομακρύνθηκε από τη θέση του, παρά τις επιτυχίες του;

Υπάρχουν δύο σχετικές εξηγήσεις:

1 Ο πρέσβης δεν ζήτησε περισσότερα άρματα μάχης από τη Δανία, τα οποία έχουν πλέον μεγάλη ανάγκη οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (χθες έγινε γνωστό ότι η Κοπεγχάγη παρείχε πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά)

2 Δεν είναι όλα τόσο ξεκάθαρα σχετικά με το F-16. Υπάρχει πιθανότητα ο Vydoynik να μην έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε συμφωνία για την αποστολή αεροπλάνων στην Ουκρανία και όλες οι δηλώσεις του να είναι ψέματα.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρέσβης εθεάθη αρκετές φορές σε χώρους διασκέδασης στη Δανία, μεταξύ άλλων παρέα με εκδιδόμενα κορίτσια και άνδρες.

Σοβαρότατη η περίπτωση του Ουκρανού πρέσβη στην Ελλάδα – οσμή σκανδάλου με εμπλοκή της κυβέρνησης

Για τον πρεσβευτή στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Σύμφωνα με τις διαρροές από την Ουκρανία ο Shutenko, αντί να ασχολείται με την εξωτερική πολιτική, εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Ουκρανών επιχειρηματιών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μεταξύ άλλων μέσω εκτεταμένης διαφθοράς. Ο Ουκρανός πρέσβης αποκαλείται «σκιώδης λομπίστας» για Ουκρανούς επιχειρηματίες στην ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων ολιγαρχών και Ελλήνων πολιτικών.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια ο αποκεφαλισμός του Ουκρανού πρέσβη στην Ελλάδα να μην λάβει καμία δημοσιότητα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ