Τουρκία: «Είπαν ότι θα έρθει ο Μπλίνκεν, αλλά έρχεται ο αναπληρωτής του»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρισκόταν στην Τουρκία την Κυριακή, αλλά αποδείχθηκε ότι ο αναπληρωτής του θα έρθει, τελικά, στην Τουρκία, αντί του Μπλίνκεν.

Η κριτική του Προέδρου Ερντογάν προς τις ΗΠΑ είχε αυξηθεί από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Το πρακτορείο Anadolu είχε δημοσιεύσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή. Ο Μπλίνκεν αναμενόταν να βρεθεί στην Άγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις διπλωματικές επισκέψεις του Μπλίνκεν μεταξύ 2-10 Νοεμβρίου.

Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται στο Ισραήλ για τρίτη φορά

Ο σύμβουλος του Μπλίνκεν, Ντέρεκ Τσόλετ  θα έρθει στην Τουρκία. Ο Μπλίνκεν θα είναι ξανά αύριο στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Ως αφορμή για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αναφέρθηκε η διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ιαπωνία , τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε 7 χώρες στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη των συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς και η Τουρκία δεν ήταν μεταξύ αυτών των χωρών. Ο Μπλίνκεν ήρθε για τελευταία φορά στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου.

Σε μια ομιλία που έκανε στις 13 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε τα λόγια του Μπλίνκεν, «Προσεγγίζω το Ισραήλ ως Εβραίος, όχι ως Υπουργός Εξωτερικών», τα οποία είπε μετά τη δήλωση Τύπου που έκανε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το δημοσίευμα της Halktv σημειώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν είπε:

 «Τι θα λέγατε εάν, όταν το λέτε αυτό, οι άλλοι άνθρωποι πουν, «προσεγγίζω την περιοχή ως μουσουλμάνος;», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ