Το μήνυμα του δημάρχου Πειραιά για την σημερινή ημέρα, το αφήσαμε τελευταίο. Ίσως γιατί γνωρίζαμε ότι θα συνδύαζε τις αρετές του μαχητή και του φιλοσόφου, αρετές που είχαν όλοι οι πολιτικοί άνδρες που όρθωσαν ανάστημα υπέρ του Ελληνισμού. Σε πολύ δυσκολότερα χρόνια βέβαια, όπου ακόμα και η έννοια “Ελευθερία” ήταν στην σφαίρα του ονείρου.
Αυτό το όνειρο όμως και η πίστη για την πραγματοποίηση του έκανε την ανάσταση της Ελλάδας πραγματικότητα. Γιατί το θαύμα της παλιγγενεσίας έχει την εξήγηση του στην Ελληνική σοφία και την Ελληνική ανδρεία. Μόνο ο συνδυασμός και των δύο θα μπορούσε να φέρει την υπέρβαση, την αυτοθυσία, την αποφασιστικότητα του Παλαιολόγου και του
Κολοκοτρώνη. Ενάντια στους αριθμούς και την ρεάλ πολιτίκ.
Αυτό το όνειρο έσωσε τον Ελληνισμό. Όσοι λοιπόν θεωρήσουν “αλυτρωτικές” τις δηλώσεις που θα διαβάσουν, ας σπεύσουν να επιστρέψουν την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Ελλάδα ολόκληρη στον “εκπολιτιστή” Κεμάλ, για να ολοκληρώσει το “έργο” του. Διότι η ελεύθερη ανάσα των παιδιών μας σήμερα, είναι και αυτή προϊόν “αλυτρωτισμού”.
Ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε αναφορά στην θλιβερή ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453, τονίζοντας ότι: «Σήμερα, πρέπει να έχουμε μνήμη πάνω απ όλα και να έχουμε την τόλμη να αναφέρουμε την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη.
Είχα τονίσει ότι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός του Πειραιά και της Ελλάδος, κέρδισε το Πανευρωπαϊκό μέσα στην Κωνσταντινούπολη και αυτό λειτουργεί για μένα, στη χαρά που μου προκαλεί ως πολλαπλασιαστής.
Η Κωνσταντινούπολη, είναι το ζωντανό μουσείο της διαιώνιας πορείας του Ελληνισμού. Δεν έχει σβήσει. Εκεί υπάρχει η καρδιά του Ελληνισμού, του Ελληνικού Πολιτισμού. Εκεί ο Ελληνισμός έγινε Παγκόσμιος, Οικουμενικός, χάριν της δύναμης που εκπέμπει ο πολιτισμός του και εκεί, έσμιξε αν θέλετε αδιαίρετα με την Ορθοδοξία και με τον Χριστιανισμό και έφτιαξε τον νέο Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό.
Με τόλμη και με αγάπη προς την ιστορία μας. Να έχουμε τη μνήμη και να μην σπεύδουμε στους ηττοπαθείς, κάποιους δήθεν προοδευτικούς, που θέλουν να λένε οι χαμένες πατρίδες.
Δηλαδή, θέλουν να μας σπρώξουν στην αποδοχή της ήττας και για όλες τις γενιές που πρόκειται να έρθουν. Δεν θέλουν να τις λέμε ούτε αλησμόνητες ούτε αλύτρωτες. Μας απαγορεύουν και το δικαίωμα στο όνειρο. Μα το όνειρο δεν απαγορεύεται ούτε στην πιο σκληρή δικτατορία. Δεν λέμε να σηκωθούμε να πάρουμε τα όπλα, να πάμε να ανακαταλάβουμε την Κωνσταντινούπολη. Αλλά το δικαίωμά μας να διατηρούμε ζωντανές τις μνήμες και τις εστίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Εκεί είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Σχολή της Χάλκης, το Πατριαρχείο, όλες αυτές τις εστίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, να μην τις υπερασπιστούμε; Να μην τις αναδεικνύουμε; Θέλω μαζί με αυτήν τη μνήμη του Μεγάλου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που πήγε εκεί για να θυσιαστεί. Ενθρονίστηκε στον Μυστρά, προσευχήθηκε στην Παναγία την Λαγκαδιώτισσα, ένα εκκλησάκι που είναι μέσα σε μία σπηλιά και πήγε στην Κωνσταντινούπολη να θυσιαστεί. Γνώριζε τι θα συμβεί.