Διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάγγελμα απο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα σχετικα με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Το συγκεκριμένο διάγγελμα αποτελεί την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ για την ένταση στη Μέση Ανατολή και εκφράζονται φόβοι ότι ανάλογα με τις δηλώσεις του υπάρχει περίπτωση το ήδη τεταμένο κλίμα να ενταθεί ακόμα πιο πολύ και ο πόλεμος να περάσει σε ακόμα χειρότερο στάδιο.

Την στιγμή που η ανησυχία εντείνεται, το φως βλέπουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με το τι θα πει ο Ναρσάλα στο διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC από την Ιερουσαλήμ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση και να την αφήσει να παραμείνει όπως είναι ή θα μπορούσε να περιγράψει τις κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο που φοβούνται περισσότερο οι Ισραηλινοί είναι να πυροδοτήσει την ένταση ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που αναφερθεί σε κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές ο Νασράλα πιθανότατα βλέπει τη σύγκρουση ως «υπαρξιακή» και θα προειδοποιήσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε επανεξέταση των στόχω του. Ο ηγέτης ίσως δει την σημερινή ομιλία ως μια ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα του.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ είναι πιο δυνατή από την Χαμάς και διαθέτει μεγαλύτερο στρατό (100. 000 μαχητές) και καλύτερο εξοπλισμό όπως 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια, πυραύλους ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  αντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ