Μπλινκερ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, το πώς το κάνει έχει σημασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαφές μήνυμα απέστειλε την Παρασκευή ο Άντονι Μπλίνκεν με αποδέκτες την πολιτιειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στο Τελ Αβίβ με πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των αμάχων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους κατά τους βομβαρδισμούς του στην Γάζα. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξισορροπήσει στήριξη στο Ισραήλ για τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, με τις προσπάθειες να μειωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους αμάχους.

 Πριν από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα «να κάνει ό,τι είναι δυνατόνπροκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

«Την ίδια στιγμή ας καταστήσουμε απλώς σαφές ότι το πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ έχει σημασία» είπε. «Είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φθάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα την χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, κρατώντας ένα από τα φέιγ βολάν που, όπως είπε, έριξε το Ισραήλ και έλεγε στους κατοίκους να φύγουν από την βόρεια Γάζα.

Οικογένειες ορισμένων από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα κτηρίων στο Τελ Αβίβ, όπου ο Μπλίνκεν συναντούσε τους ηγέτες του Ισραήλ. Ζήτησαν να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε, επίσης, με τον Νετανιάχου για μια ώρα πριν από την συνάντηση που είχαν από κοινού με το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις.

 Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο στο Αμμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, όπου διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ