Λογική, σε κενό αέρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Έχει δικαίωμα κάποια χώρα να απαντά σε πλήγματα που δέχεται στο έδαφος της; Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ναι, με ένα αλλά όμως, δικαίως να τιμωρήσεις όποιον σου επιτέθηκε αδικαιολόγητο όμως η τιμωρία σου να παίρνει στην φαρέτρα της και χιλιάδες μικρά παιδιά (και όχι μόνο) παλαιστινίων, που ζουν σε ένα μέρος που είναι το πιο πυκνοκατοικημένο του του πλανήτη.

Μα επιτέθηκαν τρομοκράτες στο Ισραήλ, σωστό, αλλά οι περίφημες μυστικές του υπηρεσίες η ξακουστή Mosant τι έκανε κοιμόντουσαν και δεν πήραν είδηση τι ετοίμαζε μια ομάδα παλαιστινίων που έχει ασπαστεί την τρομοκρατία; Δεν μπορούμε να ξέρουμε, εκείνο το οποίο γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά μέσω των τηλεοπτικών δικτιών είναι ότι το Ισραήλ σε απάντηση του σφυροκοπά αλύπητα την πόλη της Γάζας και στους βομβαρδισμούς αυτούς υπάρχουν χιλιάδες νεκροί μεταξύ των αμάχων.

Θα κερδίσει η πολεμική μηχανή του Ισραήλ την Χαμάς; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί, όπως είναι και σχεδόν βέβαιο ότι η Χαμάς δεν θα καταστραφεί. Όλες αυτές οι ανθρώπινες απώλειες γεννούν μίσος απέναντι στους ισραηλίτες και τροφοδοτούν την Χαμάς με νέα μέλη που θα ζητούν εκδίκηση. Όπως ακριβώς γίνεται και από την πλευρά των ισραηλιτών, που με θαυμαστό οφείλω να ομολογήσω ενθουσιασμό έσπευσαν από όλα τα μέρη της γης να καταταγούν στο στράτευμα τους (μόνο από Ελλάδα αναχώρησαν με ειδικές πτήσεις περίπου 5000 άτομα), για να εκδικηθούν από την πλευρά τους την τρομοκρατική οργάνωση.

Δυστυχώς τα όσα συμβαίνουν στα χώματα όπου συναντιούνται τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (χριστιανισμός- μωαμεθανισμός – εβραϊσμός) έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος φαύλος κύκλος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που η άκρη του δεν φαίνεται πουθενά.

Μια αχτίδα φωτός και μια αρχή για να βρεθεί μια άκρη και να επικρατήσει η ειρήνη και η ευημερία σε αυτά τα μέρη, είναι αυτό που είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ: είπε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε σε κενό αέρος», «Κάθε νέος οικισμός είναι ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την ειρήνη. Κάθε εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη, όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσει. Και, την ίδια στιγμή, η υποκίνηση της βίας είναι αδιέξοδη. Τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία που πρέπει να απορριφθεί από όλους». Δεν έχει άδικο, οι εποικισμοί των εβραίων αφαιρούν την γη των Παλαιστινίων.

Ας βρεθούν λοιπόν κάποιοι λογικοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές για να γίνει κατορθωτό να ανακαλύψουν μια άκρη, για να ειρηνεύσει επιτέλους αυτός ο τόπος. Το θέμα όμως είναι ποιοι και με ποιους θα μιλήσουν μεταξύ τους και με την διεθνή κοινότητα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο της επόμενης μέρας, όπως και ζητούμενο είναι να σταματήσουν έστω και για λίγο οι χωρίς έλεος και ανθρωπιά καθημερινοί βομβαρδισμοί, έτσι ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς φόβο πλήγματος στην λωρίδα της Γάζας και μακάρι να σταματήσουν και τελείως, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται να πρυτανεύσει η λογική της ειρήνης που και από τις δύο πλευρές που αυτή την στιγμή τουλάχιστον είναι λογική σε κενο αερος, δηλαδη απούσα παντελώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ