Tα οφέλη των ξηρών καρπών στην υγεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί για τον οργανισμό. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά.

Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Περίπου 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών αποτελούν ένα τέλειο σνακ, που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα, ενώ επίσης περιέχει ένα πλούσιο μείγμα βιταμινών και μετάλλων.

Προσπαθήστε να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας. Η τακτική κατανάλωση, όταν γίνεται με μέτρο (μια μικρή χούφτα καθημερινά), αποτελεί εναλλακτική λύση για μια ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημαντικά οφέλη τους:

1. Φουλ σε αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα ψάρια. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρύδια και τα αμύγδαλα μπορούν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα λιπαρά που υπάρχουν στα κύτταρά σας από την οξείδωση. Αλλη μελέτη έδειξε ότι δύο με οχτώ ώρες μετά την κατανάλωση πεκάν παρουσιάστηκε πτώση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης.

2. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν και οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Εχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η κατανάλωση αμυγδάλων προάγει την απώλεια βάρους. Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε σε υπέρβαρες γυναίκες διαπιστώθηκε ότι αυτές που κατανάλωναν αμύγδαλα έχασαν σχεδόν τριπλάσιο βάρος.

3. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες

Αν και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να χωνέψει και να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, τα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο μπορούν. Πολλοί τύποι φυτικών ινών λειτουργούν ως προβιοτικά για το έντερο. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις φυτικές ίνες και τις μετατρέπουν σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs). Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν ισχυρά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της μείωσης του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία.

4. «Χτυπούν» τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ξηροί καρποί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτη έχει δείξει ότι άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που κατανάλωναν μόλις 25 γρ. φιστικιών δύο φορές την ημέρα, για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν 9% μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ