Πρωθυπουργός Αρμενίας: Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται για νέο πόλεμο κατά της Αρμενίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι ότι η έννοια του «Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» που προωθεί το Μπακού είναι προετοιμασία για έναν νέο πόλεμο κατά της Αρμενίας.

 Ο Πασινιάν προειδοποίησε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ ότι αν και το Ερεβάν και το Μπακού είναι κοντά στην υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, έχουν προκύψει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια του Αζερμπαϊτζάν.

«Αλλά αυτό δεν κλονίζει τη δέσμευσή μας στην ειρηνευτική ατζέντα και ελπίζουμε να υπογράψουμε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν τους επόμενους μήνες», είπε.

Τα σημεία της συμφωνίας

Ο Αρμένης πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις αρχές που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες πρέπει να αποτελούν τη βάση της συμφωνίας:

αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα,

άνευ όρων πίστη στη διακήρυξη της Άλμα-Άτα ως πολιτικό πλαίσιο για την οριοθέτηση και απεμπλοκή των συγκοινωνιακών συνδέσεων με βάση τις αρχές της κυριαρχίας, της δικαιοδοσίας, της αμοιβαιότητας και της ισότητας.

«Και αν το Αζερμπαϊτζάν δεν απορρίψει αυτές τις αρχές, θα σημαίνει ότι η υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν τους επόμενους μήνες γίνεται πολύ ρεαλιστική.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γρανάδα τον περασμένο μήνα.

Η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο δεν πραγματοποιήθηκε και δεν έλαβα πρόσκληση για την επόμενη συνάντηση από τον Σαρλ Μισέλ. Ελπίζω οι εταίροι μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιστοί στις υποχρεώσεις τους», είπε.

Η απάντηση του Αζέρου πρέσβη

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Γαλλία απάντησε στον Πασινιάν από την αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι η ακύρωση των διαπραγματεύσεων στη Γρανάδα οφείλεται στις δηλώσεις του Παρισιού ότι θα προμηθεύσει όπλα στο Ερεβάν, εξάλλου, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πενταμερές σχήμα απορρίφθηκε.

Σε απάντηση, ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Αζερμπαϊτζάν είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό της Αρμενίας.

Μέσα σε μια 30ετία εκτοπίστηκαν 500 χιλιάδες Αρμένιοι


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της διάσκεψης τον αριθμό των βίαια εκτοπισθέντων Αρμενίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: 500 χιλιάδες, εκ των οποίων 360 χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες ως αποτέλεσμα των σφαγών στο Σουμγκάιτ και στο Μπακού τη δεκαετία του ’90, 26 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από το Ναγκόρνο Το Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του πολέμου 44 ημερών και της τελευταίας μεγάλης κλίμακας επίθεσης και εθνοκάθαρσης, ως αποτέλεσμα, περίπου 105.000 Αρμένιοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε μια εβδομάδα.

«Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε εκείνους τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ συνέβη με τη σιωπηλή ή παρασκηνιακή συμφωνία ορισμένων διεθνών παραγόντων».

Azatutyun

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ