Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντιπαράθεση με την Αίγυπτο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσίευμα του περιοδικού του Τελ Αβίβ, «Israel Defense» ανέφερε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Αίγυπτος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και ότι είναι διατεθειμένο να την αντιμετωπίσει στρατιωτικά εάν χρειαστεί.

Το δημοσίευμα τονίζει την ανάγκη το Ισραήλ να είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε αιγυπτιακή επίθεση, είτε η επίθεση είναι στο βόρειο μέτωπο είτε στο νότιο μέτωπο.

Το κείμενο το περιοδικού που εκφράζει τον ισραηλινό στρατό, μπορεί να ερμηνευθεί ως αλλαγή στη στρατηγική του Ισραήλ έναντι της Αιγύπτου.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ επικεντρωνόταν στη διατήρηση της ειρήνης με την Αίγυπτο, παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα, το Ισραήλ βλέπει την Αίγυπτο ως πραγματική απειλή για την ασφάλειά του και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή.

Η ισραηλινή έκθεση ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή έχει γίνει ένα φόρουμ για στρατούς που θεωρεί ως ομάδες «δολοφόνων», που υποστηρίζονται από το Ιράν, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία, όπου λαμβάνουν υποστήριξη όσον αφορά τις υποδομές και τα όπλα.

Το ισραηλινό μέσο αποκάλυψε ότι τα κινήματα κατά του Ισραήλ ήταν εξοπλισμένα με τεράστιες ποσότητες όπλων με την αιγυπτιακή υποστήριξη.

Επιπλέον, κατηγορεί την Αίγυπτο για παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας χωρίς ισραηλινή αντίδραση, τονίζοντας ότι η συμφωνία προέβλεπε την παρουσία περιορισμένης αιγυπτιακής δύναμης ανατολικά του καναλιού (του Σουέζ), αλλά η Αίγυπτος είχε ενισχύσει σημαντικά αυτές τις δυνάμεις.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εργάζεται εναντίον του Ισραήλ. Επέκρινε την (οικονομική) εξάρτηση της Αιγύπτου από το Κατάρ.

Το ισραηλινό δημοσίευμα ολοκληρώνοντας την προσέγγισή του, επιβεβαιώνει  ότι η αμυντική προσέγγιση του Ισραήλ δεν θα συνεχιστεί και ότι τα γεγονότα στο νότο απαιτούν στρατηγική αλλαγή, ενώ τόνισε την ετοιμότητα του Ισραήλ να λάβει δυτική βοήθεια εάν κινηθεί σωστά.

Αυτή η αναφορά μπορεί να έχει διάφορους λόγους, όπως:

Αύξηση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Αυξημένος συντονισμός μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η αμερικανική θέση απέναντι στο Ιράν έχει αλλάξει, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναμένεται να αυξήσει την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον, σημειώνεται χαρακτηριστικά από την ‘Αραβική Άμυνα».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ