Ο εγκληματικός εναγκαλισμός Γερμανίας – Τουρκίας, συνεχίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έγινε χθες δεκτός στο Βερολίνο, μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Παρόλο που η επίσκεψη διήρκησε μόνο μισή μέρα, στον Ερντογάν δόθηκαν τα δύο κορυφαία ραντεβού με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Σολτς.

Γερμανία και Τουρκία εξαρτώνται η μία από την άλλη – οικονομικά και πολιτικά. Οι στενές οικονομικές σχέσεις και τα πάνω από 3,0 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στην Γερμανία αποτελούν την βάση της εύρυθμη συνύπαρξης. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ήταν 51,6 δισ. ευρώ το 2022 και υπάρχουν περίπου 8.000 εταιρείες με γερμανική συμμετοχή στην Τουρκία. Τέλος, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Οικονομικά θέματα και ένταξη στην ΕΕ

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ξένα κεφάλαια- ο υπουργός Οικονομικών της ταξιδεύει αυτή τη στιγμή από το ένα συνέδριο επενδυτών στο άλλο – και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων εξακολουθεί να προέρχεται από χώρες της ΕΕ. Ακόμα κι αν η Τουρκία απέχει πολύ από την επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με τις Βρυξέλλες, οι ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αποτελούν σημαντικό μήνυμα για τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους επενδυτές. Ο Ερντογάν ελπίζει σε ελάφρυνση της θεώρησης (βίζας) για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν την Γερμανία.

Γάζα και Μέση Ανατολή

Μετά από ένα δίωρο δείπνο στην καγκελαρία, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η συνομιλία επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την απελευθέρωση ομήρων και τις ανησυχίες για την περιφερειακή κλιμάκωση. Συζήτησαν επίσης πιθανές προοπτικές για τη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ουκρανία, ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και Eurofighter

Εκτός από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον Σταϊνμάιερ και τον Σολτς επικεντρώθηκαν στο ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν, ο οποίος ανταλλάσσεται τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, στοχεύει σε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Ο καγκελάριος ζήτησε επίσης την εκκρεμή επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Επίσης, συνεχίζει να εκρεμμεί αίτημα της τουρκικής πλευράς για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών EF2000. Άγνωστο αν πρόκειται για μεταχειρισμένα βρετανικά ή νεόδμητης κατασκευής.

Μεταναστευτικό

Συζητήθηκε η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την τελευταία σε ρόλο φρουρού των συνόρων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, Σολτς και Ερντογάν καλωσόρισαν την εντατική εργασία στο πλαίσιο της νεοσύστατης διμερούς ομάδας εργασίας των υπεύθυνων αρχώνμε στόχο να καταλήξουν σε ένα αμοιβαίο αποδεκτό συμπέρασμα. Ο Σολτς στοχεύει σε μια νέα έκδοση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και συζητήθηε νέα βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων για τη φροντίδα των προσφύγων στην Τουρκία. Αυτά τα χρήματα τα χρειάζεται με την σειρά της η οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα.

Τουρκική εκπαίδευση στην Γερμανία

Οι δυο τους συμφώνησαν επίσης για μια ταχεία επέκταση της εκπαίδευσης ιμάμηδων στη Γερμανία, προκειμένου να τερματιστεί σταδιακά η αποστολή ιμάμηδων από την Τουρκία. Ο Σολτς υποσχέθηκε στον Ερντογάν υποστήριξη για την ανοικοδόμηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία από την γερμανική άποψη διεκδικούν και οι δύο πλευρές. Τα αποθέματα φυσικού αερίου ήταν και ο λόγος που ο Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

***

Σταχυολόγηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ