Μάχες πρωτοφανούς έντασης στα σύνορα του Ισραήλ- Λιβάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόπος συγκρούσεων για 41 ημέρες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, τυλίχτηκαν στις φλόγες την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Ανταλλαγές πυρών πρωτοφανούς έντασης παρατηρήθηκαν στους εμπόλεμους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Λόγω της δύναμης πυρός που αναπτύχθηκε και του αριθμού των ισραηλινών θέσεων που δέχθηκαν επίθεση από τη Χεζμπολάχ, η Παρασκευή ήταν μια από τις πιο βίαιες ημέρες από την έναρξη των συγκρούσεων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου.

Το κόμμα του Χασάν Νασράλα επιτέθηκε σε δεκατέσσερις ισραηλινές θέσεις σε ένα μέτωπο 120 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το συριακό Γκολάν που κατέχεται και προσαρτάται από το Ισραήλ στον δυτικό τομέα στη Μεσόγειο.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα αυτοκτονίας εναντίον μιας ισραηλινής θέσης κοντά στην πόλη Μετούλα. Φωτιά ορατή από λιβανέζικο έδαφος ξέσπασε στο στοχευόμενο σημείο.

Οβίδες από λευκό φώσφορο

Σιίτες μαχητές εκτόξευσαν βαρείς πυραύλους εξοπλισμένους με εκρηκτική κεφαλή 300 κιλών σε ισραηλινή θέση που βρίσκεται στα αγροκτήματα  Σεμπάα , που κατέχονται από το Ισραήλ και διεκδικούνται από τον Λίβανο, κοντά στο Γκολάν. Κατευθυνόμενοι πύραυλοι, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε άλλες επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, βομβάρδισε τα περίχωρα περίπου είκοσι τοποθεσιών με αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Το πυροβολικό εκτόξευσε βλήματα λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με τοπικούς αιρετούς και δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο έδαφος.

Μια θέση του λιβανικού στρατού χτυπήθηκε στον κεντρικό τομέα των συνόρων χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα, σημειώνει η γαλλική ραδιοφωνία (rfi).

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ