Ο αδιαμφισβήτητος θρίαμβος του Χαβιέ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής έφερε τα πάνω κάτω στη χώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στην Αργεντινή με την εκλογή του Χαβιέ Μιλέι ως νέο πρόεδρο της χώρας. Στο πρώτο του μήνυμα o Μιλέι είπε ότι χρειάζονται «δραστικές αλλαγές», δεν υπάρχει χώρος για βαθμιαία εξέλιξη.

«Μας αφήνουν με μια κατεστραμμένη οικονομία, με πληθωρισμό που ταξιδεύει στο 300% και που οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό. Με κολοσσιαία δημοσιονομική ανισορροπία …προβλήματα στην αγορά συναλλάγματος, χρέος…» – αποσπάσματα από το πρώτο του μήνυμα μετά την ανακοίνωση της εκλογικής του νίκης.

Ο αδιαμφισβήτητος θρίαμβος του ακροδεξιού Χαβιέ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής έφερε τα πάνω κάτω στη χώρα. Ο Μιλέι, ένας ξένος που πριν από δύο χρόνια ήταν εντελώς άγνωστος, έχει φέρει την επανάσταση στην σφηκοφωλιά της πολιτικής της Αργεντινής με έναν ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό λόγο.

Με 55,7% των ψήφων, έλαβε την ψήφο της δυσαρέσκειας και του θυμού. Αυτό τον βοήθησε να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του, του περονιστή Σέργκιο Μάσσα, ο οποίος πέτυχε 44,3%. Η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή ψήφισε θυμωμένα. Ο πληθωρισμός του 142,7% και η φτώχεια 40,1% έχουν ωθήσει πολλούς Αργεντινούς να ψηφίσουν έναν υποψήφιο με καθόλου ή μικρή κυβερνητική εμπειρία.

Οικονομική κρίση

Ο Μιλέι έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, να διαλύσει το κράτος πρόνοιας, να μειώσει τους φόρους, να δολαριοποιήσει την οικονομία, να ρευστοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα, να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας, να τερματίσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, μεταξύ άλλων μέτρων, μερικά από τα οποία είναι δύσκολο να εκπληρωθούν.

Τώρα υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατός ο θρίαμβος τουυποψηφίου της La Libertad Avanza. Φαίνεται σαφές ότι το οικονομικό κλειδί ήταν τεράστιας σημασίας.

Η κόπωση του πληθυσμού της Αργεντινής

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο μέσος πολίτης στην Αργεντινή σταμάτησε να εμπιστεύεται τους πολιτικούς του. Ο λόγος του εναντίον της παραδοσιακής πολιτικής «κάστας» είχε μεγάλη απήχηση σε ένα εκλογικό σώμα κουρασμένο από τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα των κυβερνώντων. Το χάρισμα και το επιθετικό του στυλ προσέλκυσαν πολλούς ψηφοφόρους που αναζητούσαν έναν ισχυρό και αποφασιστικό ηγέτη.

Ριζοσπαστικές προτάσεις

Υπόσχεται να διορθώσει την οικονομική κατάσταση επικαλούμενος ένα μακρινό παρελθόν με ωμές υποσχέσεις: ανακοινώνει μια δραστική αλλαγή με τη δολαριοποίηση της οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Μέτρα που μπορεί να ακούγονται πολύ σκληρά, αλλά που πολλοί Αργεντινοί θεωρούν απαραίτητα για να αλλάξουν μια κατάσταση από την οποία έχουν ήδη βαρεθεί μετά από 20 χρόνια αποτυχιών του περονισμού, την οποία η ακροδεξιά μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολύ καλά.

«Αουτσάιντερ»

Κατάφερε να κάνει τους ψηφοφόρους να τον δουν ως αουτσάιντερ και όχι απλώς ως έναν ακόμη πολιτικό του κατεστημένου. Πολλοί ψηφοφόροι απογοητευμένοι από την παραδοσιακή πολιτική κατέληξαν να τον ψηφίσουν, ακόμη και χωρίς να μοιράζονται την ακροδεξιά και υπερφιλελεύθερη ιδεολογία του.

Δημόσια προβολή

Εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ως παρουσιαστής talk show. Η επιτυχία του στα μέσα ενημέρωσης και η ικανότητά του να επικοινωνεί τις ιδέες του άμεσα και αποτελεσματικά στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έκαναν μια πολύ δημοφιλή φιγούρα μεταξύ των Αργεντινών πριν κάνει το άλμα στην πολιτική.

Εθνικιστική και συντηρητική ρητορική

Επιδεικνύει έναν εθνικιστικό και υπερσυντηρητικό λόγο που έχει διαποτίσει ακόμη και την πιο παραδοσιακή δεξιά στην Αργεντινή. Έχει πάρει θέση κατά των αμβλώσεων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έχει επίσης υποσχεθεί να είναι ισχυρός στον αγώνα κατά της ανασφάλειας των πολιτών και του εγκλήματος, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον στρατό στο έργο της αστυνομίας.

Η αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων

Η αποτυχία των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και η έλλειψη αναφορών, τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά, οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους της Αργεντινής να αναζητήσουν μια διαφορετική εναλλακτική λύση. Η επιτυχία του Μιλέι βασίζεται στην αποτυχία των άλλων, ειδικά του περονισμού. Ο Μιλέι εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό κύμα του διεθνούς πλαισίου, στο οποίο υπάρχει μια παγκόσμια τάση προς και ακροδεξιούς ηγέτες σε αρκετές χώρες. Υπό αυτή την έννοια, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του με διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες και ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία ή την Ισπανία.

Γεωπολιτική και BRICS

Οι ΗΠΑ υφαίνουν σε έναν αργαλειό τα παγκόσμια σχέδιά τους – divide et impera: Η εκλογή του Χαβιέ Μιλέι στην Αργεντινή, γνωστός για τις αιρετικές και ριζοσπαστικές θέσεις του, συνδέεται με την ομολογημένη υπόσχεσή να σπάσει τις σχέσεις Βραζιλίας-Αργεντινής.

***

διάφορες πηγές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ