Η Αρμενία γίνεται μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Αρμενία θα γίνει μέλος την 1η Φεβρουαρίου 2024.

 Η Αρμενία, η οποία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, στοχεύει να διερευνήσει τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της ένταξης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι η Αρμενία υπέβαλε την επίσημη αίτησή της για ένταξη στο ΔΠΔ και η ένταξή της θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Στη δήλωση, ανακοινώθηκε ότι η Αρμενία θα είναι η 124η χώρα που συμμετέχει στο Καταστατικό της Ρώμης και η 19η χώρα από τον όμιλο της Ανατολικής Ευρώπης.

Η αρμενική διοίκηση πέρασε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συμφωνία του ΔΠΔ.

Η Αρμενία είναι της γνώμης ότι η ένταξη στο ΔΠΔ θα επιτρέψει τη διερεύνηση των εγκλημάτων που ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η διοίκηση του Ερεβάν κατηγόρησε το Μπακού για εθνοκάθαρση κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

Με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, το ΔΠΔ είναι το μόνο μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο που είναι εξουσιοδοτημένο να δικάζει άτομα για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα επιθετικότητας. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο συστάθηκε με βάση το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2002, είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέρος της συμφωνίας.

Η ένταξη στο ΔΠΔ θεωρείται επίσης ως δείκτης των ψυχρών σχέσεων της Αρμενίας με τη Ρωσία.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΔΠΔ θα συλλάβουν τον Πούτιν μόλις πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. Για το λόγο αυτό, ο Πούτιν έκανε αλλαγές στον προγραμματισμό επισκέψεων του σε ξένες χώρες.

(Πρακτορεία)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ