Ξεπέρασε και το 41% του Μητσοτακη: Με 56% ο νέος πρόεδρος της Αργεντινης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπέρμαχος της «θεραπείας του σοκ», άκρως φιλελεύθερος, Χαβιέ Μιλέι, είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Ο ίδιος προωθεί ριζοσπαστικές απόψεις προκειμένου να διορθώσει μια οικονομία που έχει πληγεί από τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση αλλά και την αυξανόμενη φτώχεια.

Ο Μιλέι έλαβε περίπου το 56% των ψήφων έναντι λίγο πάνω από το 44% του αντιπάλου του, του περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα. «Έχουμε μνημειώδη προβλήματα μπροστά μας», τόνισε. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχει χώρος για χλιαρά ημίμετρα», πρόσθεσε. Ο Μιλέι υπόσχεται την «θεραπεία του οικονομικού σοκ». Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, την απόρριψη του πέσο και την μείωση των δαπανών, δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Οι προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει είναι τεράστιες. Από τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια σειρά από capital controls.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η νίκη του αναστατώνει το πολιτικό τοπίο και τον οικονομικό οδικό χάρτη της Αργεντινής και θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων. Ο Μιλέι έχει επικρίνει την Κίνα και τη Βραζιλία, λέγοντας ότι δεν θα τα βάλει με τους «κομμουνιστές» και ευνοεί τους ισχυρότερους δεσμούς των ΗΠΑ.

Η νίκη του Μιλέι, ενός 53χρονου οικονομολόγου και πρώην τηλεοπτικού αστέρα, έσπασε την ηγεμονία των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων αριστερά και δεξιά – των περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική της Αργεντινής από την δεκαετία του 1940 και της κύριας αντιπολίτευσης, του συντηρητικού Μαζί για την Αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ