Το δαιμόνιο κόλπο του νέου προέδρου της Αργεντινής για να πάρει τις εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιθανότερο είναι να φύγει νύχτα, εάν προλάβει, αφήνοντας πίσω του μία κατεστραμμένη χώρα.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Χαβιέ Μιλέι θα ήταν έγκλειστος σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα. Όχι τόσο για τα έξαλλα πλάνα του με το ηλεκτρικό πριόνι και την αλλοπρόσαλλη Δημόσιο συμπεριφορά του. Αλλά κυρίως για την προαναγγελία του, ότι θα κλειδώσει το δολάριο ως εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, αντί του Πέσο!

Εδώ ακριβώς, έγκειται και η επιτυχία της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Μιλέι έπαιξε έξυπνα με τον ψυχισμό της αστικής τάξης της Αργεντινής, που είδε τις καταθέσεις της να αφανίζονται όταν λόγω του ΔΝΤ, ξεκλείδωσε ισοτιμία του πέσο με το δολάριο, οδηγώντας στην χώρα στην εξαθλίωση. Η προεκλογική εξαγγελία του νέου προέδρου λοιπόν, ήχησε σαν ένα μακρινό όνειρο στα αυτιά όσων πτώχευσαν μέσα σε μια νύχτα.

Η ίδια εξαγγελία όμως, ήταν και το μεγάλο το διαβατήριο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ! Μία χώρα με τεράστια πρωτογενή παραγωγή όπως η Αργεντινή, ετοιμάζεται να υιοθετήσει το δολλάριο, την ώρα που ολόκληρη η υφήλιος, βρίσκεται σε διαδικασία αποδολαριοποίησης! Ένα θείο δώρο για την Ουάσινγκτον, που μπορεί όμως να εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη για την Αργεντινή.

«Η οικονομική πλατφόρμα του Μιλέι βασίστηκε στην επιθυμία να δολαριοποιήσει την οικονομία της Αργεντινής. Δολαριοποίηση σημαίνει ότι η χώρα θα παραιτηθεί από το πέσο Αργεντινής και θα χρησιμοποιήσει το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμά της, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Εάν εφαρμοστεί, η πολιτική θα εκτινάξει την Αργεντινή σε άγνωστο έδαφος: Καμία χώρα του μεγέθους της Αργεντινής δεν έχει παραδώσει τα ηνία της δικής της νομισματικής πολιτικής στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον.

Ο Ισημερινός και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν επίσης δολαριοποιήσει τις οικονομίες τους για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Μιλάμε όμως για πολύ μικρότερες και πλήρως ελεγχόμενη οικονομίες…

Η Αργεντινή έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση. Η πρόταση του Μίλει να αλλάξει το νόμισμα της Αργεντινής από το πέσο στο δολάριο ΗΠΑ βασίζεται στο επιχείρημα ότι το δολάριο είναι ισχυρότερο από το πέσο και, σε αντίθεση με το πέσο, δεν μπορεί να εκτυπωθεί κατά βούληση, σύμφωνα πάλι με το CNN.

Εδώ ακριβώς κρύβεται και η τεράστια παγίδα! Όντως, το δολάριο δεν θα μπορεί να εκτυπωθεί από το Μπουένος Άιρες. Εκτυπώνεται όμως κατά βούληση από την Ουάσινγκτον, δημιουργώντας αυτή την παγκόσμια στρέβλωση από την οποία προσπαθούν να απεμπλακούν οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, την ώρα που η Αργεντινή ετοιμάζεται να εμπλακεί στον ίδιο κυκεώνα!

Πρακτικά, ο νέος πρόεδρος ετοιμάζεται να παραδώσει το σύνολο της οικονομίας της χώρας του, στην Ουάσινγκτον. Όταν η στρέβλωση με την μεγάλη διαφορά του κόστους δανεισμού μεταξύ διαφορετικών χωρών στην ζώνη του ευρώ προκαλεί τέτοια προβλήματα, φανταστείτε τι θα συμβεί με την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία πρακτικά είναι εκτός αγορών, ενώ ακόμα και σε περίπτωση που θα εισέλθει πάλι σε αυτές, η διαφορά με το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα είναι χαοτική.

Το μοντέλο με το κοινό νόμισμα, μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχει και κοινή οικονομική πολιτική, ειδικά στο θέμα του κόστους χρήματος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αποδεικνύεται καταστροφική.

Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν για τον Χαβιέρ Μιλέι, είναι να φύγει νύχτα από τη χώρα, αφήνοντας πίσω του, συντρίμμια…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ