Η Ιορδανία παρατάσσει το στρατό της κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι ο στρατός ενίσχυσε την ανάπτυξή του κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να περάσουν τον Ιορδάνη ποταμό θα συνιστούσε παραβίαση της συνθήκης ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ αλ Χασαουνέχ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταφύγει σε «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να εμποδίσει το Ισραήλ να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική εκτοπισμού για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας προκαλεί παλιούς φόβους στην Ιορδανία, όπου ζει μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων και των παιδιών τους. Η δεξιά πτέρυγα των εθνικιστών εξτρεμιστών στη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε πάντα μια λύση στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα που υπονοεί ότι η Ιορδανία είναι Παλαιστίνη.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον αλ Χασαουνέχ που είπε: «Οποιαδήποτε μετατόπιση ή δημιουργία συνθηκών που οδηγούν σε αυτό θα θεωρηθεί από την Ιορδανία ως κήρυξη πολέμου και θεμελιώδης παραβίαση της συνθήκης ειρήνης», αναφερόμενος στη συνθήκη που συνήφθη το 1994.

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα οδηγήσει στην εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης και θα βλάψει την εθνική ασφάλεια στην Ιορδανία».

Ο αλ Χασαουνέχ είπε: «Η συνθήκη ειρήνης θα είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί σε ένα ράφι με σκόνη από πάνω, εάν το Ισραήλ δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις του και τις παραβεί».

Τόνισε ότι οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας «θα βάλει όλες τις λύσεις στο τραπέζι», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του ιορδανικού στρατού τις τελευταίες ημέρες κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία της ασφάλειας της χώρας.

Πολίτες και μάρτυρες είδαν μεγάλες στήλες τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς να κατευθύνονται προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην κοιλάδα του Ιορδάνη απέναντι από τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός είναι ήδη έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Ο αλ Χασαουνέχ είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της βίας, αναφέροντας την αύξηση των επιθέσεων εποίκων σε Παλαιστίνιους αμάχους μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη… Είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα δεχτεί η Ιορδανία», σημειώνουν αραβικά δημοσιεύματα.

The Hellenic Information Team


Δείτε το βίντεο Bansky – The Children of Gaza (Τα παιδιά της Γάζας):

@avgerinosxBansky The children / les enfants / Die Kinder / Τα παιδιά

♬ πρωτότυπος ήχος – @avgerinosx

ΔΗΜΟΦΙΛΗ