Μεγάλος νικητής στις Ολλανδικές εκλογες ο αντι-ισλαμιστής, ευρωσκεπτικιστής Γκερτ Βίλντερς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αντι-ισλαμιστής, ευρωσκεπτικιστής ριζοσπάστης Γκερτ Βίλντερς είναι ο μεγάλος νικητής στις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls. Το κεντροδεξιό μπλοκ έχει 23 έδρες και ένα αριστερό μπλοκ, 26.

Σε ένα δραματικό αποτέλεσμα που ήδη έχει προκαλέσει σχόλια και αναταραχήστην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το Κόμμα Ελευθερίας του (PVV) προβλέπεται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο – υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που κέρδισε στις εκλογές του 2021.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς έρχεται δεύτερη, κερδίζοντας 25 έδρες — ένα μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17.

Η τουρκικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκόζ, διάδοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, κερδίζει 24 έδρες, με απώλεια 10, σύμφωνα με ενημερωμένο exit poll της Ipsos για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.

Το ερώτημα τώρα, ωστόσο, είναι εάν άλλα κόμματα θα συμπορευθούν με τον Βίλντερς για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, θα στερηθεί τη συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι προθέσεις τους όπως εκφράστηκαν πριν την κάλπη, ήταν κατηγορηματικά αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι ο Βίλντερς πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για έναν αρκετά ευρύ συνασπισμό ώστε να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτημεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

«Τώρα είναι ώρα να συνεργαστούμε και να βρούμε απαντήσεις», είπε σύμφωνα με το Politico ο Βίλντερς και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναζητήσει «λύσεις που συμμορφώνονται με το σύνταγμα».

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμοτων συνόρων και την απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ