Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «αποφασιστική απάντηση» σε οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων στο Σινά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι, δήλωσε ότι η χώρα του θα προβεί σε μια «αποφασιστική απάντηση» σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, εάν συμβεί οποιοδήποτε σενάριο που στοχεύει στην εκτόπιση των Παλαιστινίων στα εδάφη της στο Σινά, υποδεικνύοντας ότι η χώρα του δέχεται πολιτική και οικονομική πίεση λόγω των μέτρων της για την αποτροπή προσπαθειών εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Στην ομιλία του ενώπιον του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ο Μαντμπούλι πρόσθεσε ότι η χώρα του χαιρετίζει την είσοδο των Παλαιστινίων υπό κανονικές συνθήκες ανά πάσα στιγμή, προσθέτοντας: «Αλλά η είσοδος 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό τις παρούσες συνθήκες σημαίνει εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος για πάντα, το οποίο δεν θα αποδεχτεί η Αίγυπτος σε καμία περίπτωση».

Πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, το όραμα της πολιτικής ηγεσίας για χρόνια ήταν να ενισχύσει τον αιγυπτιακό στρατό», τονίζοντας ότι «έχει γίνει πλέον σαφές η σημασία αυτού του οράματος».

Τόνισε ότι η Αίγυπτος «απορρίπτει πλήρως τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό τους σε αιγυπτιακά εδάφη στο Σινά, πέραν της πλήρους απόρριψης της εκκαθάρισης του παλαιστινιακού ζητήματος χωρίς δίκαιη λύση», τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα συμβεί ποτέ σε βάρος της Αιγύπτου, κάθε περίπτωση».

Ο Μαντμπούλι είπε: «Η Αίγυπτος συνειδητοποίησε ότι ο στόχος της κλιμάκωσης ήταν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την αναγκαστική εκτόπιση των Παλαιστινίων προς το Σινά προκειμένου να εξαχθεί η κρίση στην Αίγυπτο, μέσω της μεγαλύτερης στρατιωτικής  επιχείρησης εκτεταμένων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας για να τη μετατρέψει σε μια ανθρώπινη βόμβα ικανή να εκραγεί προς την Αίγυπτο».

Επεσήμανε ότι η χώρα του «ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, απορρίπτει τις προσπάθειες ρευστοποίησης του παλαιστινιακού ζητήματος και ότι η εξαγωγή της κρίσης στην Αίγυπτο είναι μια αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή».

Επεσήμανε ότι αυτό το σχέδιο θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στην αιγυπτιακή και αραβική εθνική ασφάλεια, καθώς αντιπροσωπεύει την πλήρη εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος, ακόμη και τη διεύρυνση του κύκλου του πολέμου σε άλλες χώρες, που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ακόμη και του κόσμου συνολικά».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Αίγυπτος στάθηκε ως φραγμός απέναντι στις εκκλήσεις του Ισραήλ και της Δύσης για το σχέδιο αναγκαστικού εκτοπισμού» και είπε:

«Μέσω της διπλωματίας και της σταθερής θέσης του αιγυπτιακού κράτους, οι διεθνείς δυνάμεις υπαναχώρησαν από αυτή την πρόταση και μάλιστα υιοθέτησαν την Αιγυπτιακή άποψη».

Καθοριστικοί παράγοντες της αιγυπτιακής θέσης

Όσον αφορά τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της αιγυπτιακής θέσης σχετικά με τα σχέδια εκτοπισμού, ο Μαντμπούλι είπε ότι «προστατεύουν την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, θεωρώντας ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός στο Σινά είναι κάτι που επηρεάζει την αιγυπτιακή κυριαρχία και είναι εντελώς απαράδεκτο, καθώς και προστατεύει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Τόνισε ότι «οποιοδήποτε νέο κύμα αναγκαστικής εκτόπισης Παλαιστινίων από τα εδάφη τους ισοδυναμεί με εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης με ένοπλη δύναμη, ειδικά υπό το πρίσμα της παρουσίας εξτρεμιστικών πολιτικών ρευμάτων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου για να εξουδετερώσουν την υπόθεση».

Και συνέχισε: «Επιπλέον ενός άλλου καθοριστικού παράγοντα, που είναι η σταθερή βεβαιότητα του αιγυπτιακού κράτους για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ιδρύσει το ανεξάρτητο κράτος του στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα που εγγυώνται την προστασία και τη διατήρηση των συνόρων της, όπως συμβαίνει με τα σύνορά της στις άλλες δυτικές και νότιες περιοχές», τονίζοντας ότι η χώρα του «αν συμβεί οποιοδήποτε σενάριο στοχεύοντας τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε αιγυπτιακά εδάφη, θα έχει απάντηση αποφασιστική, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου», γράφει η αραβική ‘Ανατολή’.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ