Φτιάξτε μελωμένα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με ένα μυστικό υλικό

Ένας μήνας μας έμεινε για τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα.

Εκτός από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Ήρθε η ώρα επιτέλους που μπορούμε να φτιάξουμε (και να φάμε) μελομακάρονα!

Δεν θέλουμε όμως να το παρακάνουμε με τις θερμίδες, γιατί τα εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού δεν θα είναι λίγα.

Ψάχνοντας λοιπόν για την ιδανική συνταγή, πέσαμε πάνω στα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, τα οποία είναι χωρίς ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα σε παραλλαγή με στέβια ή με ένα άλλο «μυστικό υλικό».

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1/2 φλιτζάνι χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 /2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
2-3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς
1 /2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού  κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το γαρνίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Για το σιρόπι (χωρίς ζάχαρη)

2½ φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 stick κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.

Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Οι λαμαρίνες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC στον αέρα, ώστε να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Αν βάλουμε αλεύρι ολικής, τα μελομακάρονα θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

Βράζουμε το σιρόπι με το μέλι για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό για να κοχλάζει.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στο σιρόπι μελιού.

Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.

Bonus: Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες. Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την πάστα από χουρμά με πορτοκάλι που δημιουργήθηκε στα υγρά υλικά, όπως αναγράφεται στην συνταγή και συνεχίζουμε κανονικά.
Πηγη: bovary.gr 

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Εφιαλτικές αποκαλύψεις για την ισλαμοποίηση της Βρετανίας

Εφιαλτικές αποκαλύψεις για την ισλαμοποίηση της Βρετανίας από τον Αμερικανό YouTuber Nate Friedman που κατέγραψε το ταξίδι του στο Ανατολικό Λονδίνο, ερευνώντας τη συγκέντρωση...

Πολιτικός σεισμός απο τη σύλληψη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ του γνωστου αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη

  Στις Αρχάνες και στο Ηράκλειο συνελήφθησαν 15 άτομα, ενώ συνολικά 42 ελέγχονται για συμμετοχή σε κύκλωμα που φέρεται να αποκόμισε 1,7 εκατ. ευρώ μέσω...

Ο Μητσοτάκης, κατανόησε ότι για να αποφύγει τα τρισχειρότερα πρέπει να αποδεχτεί να λουστεί τα χειρότερα μήπως και….

Σήμερα, επί τέλους, η κυβέρνηση, δηλαδή ο Μητσοτάκης, κατανόησε ότι για να αποφύγει τα τρισχειρότερα πρέπει να αποδεχτεί να λουστεί τα χειρότερα μήπως και…....

Χαμος στο The Voice με παιχτρια που απαντησε χυδαια στον Πανο Μουζουρακη – Η απροβλεπτη αντιδραση του Γιωργου Μαζωνακη

Απροβλεπτη ηταν η αντιδραση παιχτριας στο The Voice οταν της απηύθυνε τον λογο ο Πανος Μουζουρακης Πιο απροβλεπτη ομως ηταν η αντιδραση του Γιωργου Μαζωνακη...

Ο τρόμος κυριεύει τη Γαλλία: Ακύρωση του εορτασμού της παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία

Η ακύρωση του εορτασμού της παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία επιβεβαιώνει ότι η Γαλλία δεν έχει πλέον τον έλεγχο στην επικράτεια της.Η Γαλλία βρίσκεται...

Μανώλης Κοττακης: ό,τι σπείρεις, θερίζεις

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ κλισέ, τό οποιο είθισται νά χρησιμοποιειται καμμιά φορά καθ’ υπερβολήν γιά νά δοθει έμφαση σέ ένα θέμα, αλλά εδω, στήν προκειμένη περίπτωση,...

Τα κράτη της ΕΕ που αντιτίθενται στην κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται

Η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Μάλτα έχουν ενταχθεί στη θέση του Βελγίου, χώρες που είναι αντίθετες σε σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας από παγωμένα...

Σοκαριστικά στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό ζώων στην Ελλάδα: Μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στους αριθμούς που δηλώνονται και στον πραγματικό πληθυσμό αιγοπροβάτων

Ο Χρήστος Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ECVC, μίλησε στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με...

Το μυστικό της υγιεινής διατροφής του Πούτιν

Οι διατροφικές συνήθειες και η διατροφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα αισθητές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό, έχουν γίνει θέμα...

Νεκρή στα 55 της μόλις χρόνια η συγγραφέας φαινόμενο της σύγχρονης λογοτεχνίας, Σόφι Κινσέλα

Η συγγραφέας Σόφι Κινσέλα(Sophie Kinsella), μια από τις πιο αγαπημένες φωνές της σύγχρονης ελαφριάς λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών Την τραγική...