Αυξάνονται οι θανατοι Βρετανών που έκαναν αισθητικές επεμβάσεις στην Τουρκια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται οι ανησυχίες των υγειονομικών αρχών στη Βρετανία για τους ολοένα αυξανόμενους θανάτους πολιτών της, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κλιμάκιο Βρετανών υγειονομικών αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία, προκειμένου να συζητήσουν τους κανονισμούς που διέπουν τον ιατρικό τουρισμό, καθώς τα σχετικά περιστατικά θανάτου Βρετανών πολιτών που την επισκέφθηκαν, ξεπερνούν τα 20 μέσα στην τελευταία τετραετία.

IMG 7541

Η Μελίσα Κερ έχασε τη ζωή της μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση σε τουρκική ιδιωτική κλινική |Instagram/Melissa Kerr

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τη διατύπωση ανησυχιών από δικαστή της χώρας, σχετικά με τον θάνατο της Melissa Kerr, η οποία έχασε τη ζωή της σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης το 2019, κατά τη διάρκεια επέμβασης ανόρθωσης γλουτών (brazilian butt-lift). Η δικαστής Jacqueline Lake εξέφρασε ερωτηματικά για το εάν η αποθανούσα, καθώς και προηγούμενα θύματα, είχαν επαρκή πληροφόρηση πριν από την επέμβαση, σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους της. Απέστειλε δε μια έκθεση πρόληψης μελλοντικών θανάτων στο βρετανικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, έπειτα από τη δημοσιοποίησή της στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η δικαστής εξέφρασε τις ανησυχίες της στην κυβέρνηση ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν για τους κινδύνους και τα υψηλά ποσοστά θνητότητας που συνδέονται με την εν λόγω επέμβαση και την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών θανάτων. Η βρετανίδα υπουργός Υγείας, Maria Caulfield, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά το ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη υγειονομικών αρχών του υπουργείου στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθούν με ομολόγους τους.

Η υπουργός επισήμανε ότι ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από επέμβαση brazilian butt-lift είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος από πολλές άλλες αισθητικές επεμβάσεις, και, όπως είπε, η Τουρκία απασχολεί σοβαρά το υπουργείο, καθώς ο αριθμός των πολιτών του Ην. Βασιλείου που την επισκέπτονται για ιατρικό τουρισμό είναι μεγάλος. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Yπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για ιατρικό τουρισμό να ελέγχουν τη νομιμότητα των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έπειτα από την καταγραφή 22 θανάτων μέσα σε μια τετραετία.

Σημειώνεται πως σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού από το 2019, αναφερόταν ότι ο ιατρικός τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα σημείωνε αύξηση 358%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες που αντιστοιχούσαν σε αυτόν για προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσίασαν αύξηση από 2,4 δισ. δολάρια το 2000 σε 11 δισ. δολάρια το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ