Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατα 40%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για έκτο διαδοχικό μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο υπό το βάρος του πληθωρισμού που μαστίζει την γειτονική χώρα. Η αύξηση μαμούθ κατά 40% φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη στην Προεδρία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και εξηγεί στην ανακοίνωσή της πως το επίπεδο της νομισματικής σύσφιγξης είναι «πολύ κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να χαραχτεί πορεία προς τον αποπληθωρισμό. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιγξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος της σύσφιγξης θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η νομισματική σύσφιγξη θα διατηρηθεί για όσο καιρό είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξει εγγύηση για διαρκή σταθερότητα των τιμών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, οι νέοι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 40% σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός, που έφθασε τον περασμένο μήνα στο 61,36%, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ