Η Τουρκία στρέφεται στο Eurofighter λόγω αβεβαιότητας για τα F-16, το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται υποστήριξη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία ήταν σε συνομιλίες με την Αγγλία και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, αλλά η Γερμανία αντιτάχθηκε σε αυτήν την ιδέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon λόγω της πιθανότητας να αποτύχει το σχέδιό της για αγορά αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την πιο προηγμένη έκδοση του Eurofighter, δήλωσε στο Reuters πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία ήταν σε συνομιλίες με την Αγγλία και την Ισπανία για την αγορά Eurofighter Typhoon, αλλά η Γερμανία αντιτάχθηκε σε αυτήν την ιδέα.

Το Υπουργείο Άμυνας και η βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέφεραν ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς(Grant Shapps) στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία ζήτησε την αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την καθυστέρηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιλώντας στο Reuters, η πηγή είπε, «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται νέα αεροσκάφη. Η πρώτη μας επιλογή είναι τα F-16… Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να μην λάβει θετική απάντηση σε αυτή την παρατεταμένη διαδικασία, τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon είναι τα καταλληλότερα για τα F-16», είπε, προσθέτοντας, «οι Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πείσουν τη Γερμανία να υποχωρήσει στις αντιρρήσεις της».

Στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Γκιουλέρ φέρεται να είπε ότι η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο «σε πολλούς τομείς, ειδικά σε νέα θέματα όπως το εθνικό πολεμικό αεροσκάφος KAAN και τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon».

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Σαπς είπε ότι το θέμα της προμήθειας των τζετ συζητήθηκε στη συνάντηση χωρίς να διευκρινιστεί.

Η βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επίσης δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία που «θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και άλλων τομέων».

Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon παράγονται από μια κοινοπραξία της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, εκπροσωπούμενη από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.

Euronews

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ