Αερολογίες και αυθαιρεσίες υπουργών για την αναβίωση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος

Αερολογίες και αυθαιρεσίες υπουργών σχετικές με την αναβίωση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους ενώ και δεύτερο χτύπημα φέρνει στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων..
Αερολογίες και αυθαιρεσίες υπουργών περι φοροδιαφυγής με πρωτάκουστη κυβερνητικη μπουρδολογία..
Τους πλέον υπερφορτωμένους Έλληνες φορολογούμενους ενώ τους τα παιρνουν χοντρά τους αποκαλούν και απο πάνω φοροφυγάδες.
Ποιους ;
Τους ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισαν κυρίως Μητσοτάκη στις περασμένες εκλογές, που τους έκλεινε το μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τους φορολογούσε.
Περισσότεροι από τους μισούς (54%) πέρσι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ή ζημιά, ενώ οι μισοί από αυτούς δηλώνουν το ίδιο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πληθώρα αντιδράσεων έχει δημιουργήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
Οι αντιδράσεις ποικίλουν και έχουν ως κύριο άξονα την τεκμαρτή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ότι θα πρέπει να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, «δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή« εκτιμούν εννέα στους δέκα βιοτέχνες. Την ίδια ώρα επτά στους δέκα βιοτέχνες εκφράζουν το φόβο πως όσοι επαγγελματίες έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε λουκέτο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου που είναι σε εξέλιξη.
Απο τους μικρομεσαίους , τους επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται αυτές τις μέρες μετωπική σφοδρή και «αδιαμεσολάβητη» αντιπολίτευση , καθώς επίσης και από διάφορες κοινωνικές ομάδες και κυρίως από εκείνες που θεωρούν ότι θίγονται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό, διότι θα κληθούν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις να πληρώσουν φόρους, χωρίς να έχουν κάποιο περιθώριο αντίδρασης.
Ασφαλώς στο ίδιο καζάνι της κολάσεως μπαίνουν και τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις τα οποία φορολογούνται υπέρμετρα καθώς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και η κυβέρνηση επιφέρει δεύτερο χτύπημα στην αποκαλούμενη μεσαία τάξη , μετά την αναβίωση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους.
Το δεύτερο χτύπημα έρχεται στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες πλέον θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.
Η ενοποίηση αυτή, θίγει βασικά τα αποκαλούμενα «ευγενή ταμεία» οι παροχές των οποίων είναι σημαντικά αυξημένες ή και πολλαπλάσιες σε σχέση με τις παροχές των υπόλοιπων ταμείων, όπως του ΙΚΑ και του πρώην ΟΓΑ.
Η ακρίβεια, η οποία πυροδοτείται και από τους έμμεσους φόρους, ενώ μένουν ανέλεγκτα τα ολιγοπώλια στην αγορά, πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα καθώς οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης ξεπέρασε το 30% τους τελευταίους 18 μήνες.
Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τα μέτρα που προτείνουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής:
 Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θεωρούμε ως ένα ενδεδειγμένο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ απαραιτητα είναι και τα φορολογικά κίνητρα που θα έδιναν λύση στην αντιμετώπιση της.
Επιμένουμε επίσης να ζητάμε να θεσπιστεί :
Σταθερό , αλλά όχι οριζόντιο φορολογικό πλαίσιο», μείωση των προμηθειών – χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS, διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ενώ και η εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Δυστυχώς αντί σοβαρής συζητήσεως, το ψέμα και η υποκρισία περισσεύει στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Που πάμε δεν χρειάζεται ανάλυση και πολλή συζήτηση .
Η συντριπτική πλειοψηφία το ζει στο πετσί της οι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ χορτασμένοι γαρ με το άκοπο χρήμα που εισπράτουν ας διαβάσουν ότι γίναμε ουραγοί και στην αποταμίευση .
Η Eurostat μας κατέταξε στην τελευταία θέση της Ευρώπης, ως προς τα ποσοστά αποταμίευσης
αφού ούτε μαύρα δεν έμειναν, ούτε κάτω απο το στρώμα…
Η ακρίβεια , ο πληθωρισμός , η ανεργία , η κακοπληρωμένη εργασία και η υπερφορολόγηση έφερε την απόλυτη ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ.
Δυστυχως έχουμε ξεπεράσει πια προς το χειρότερο όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Νοιώθει κανείς ντροπή ;
Τα κρατικά έσοδα συνεχίζουν τα στηρίζονται σε απαράδεκτα υψηλό βαθμό στην έμμεση φορολογία (σχεδόν 2 στα 3 ευρώ). Γεγονός που επιβαρύνει οριζόντια με το ίδιο ποσό ΦΠΑ όλα τα εισοδήματα. Χωρίς να λειτουργεί η συνταγματική αρχή: «ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα».
Αντί ο Πρωθυπουργός να μας πει για την αύξηση του κόστους διατροφής σε αυτά τα πετρινα χρόνια , ακούμε αυτόν και τους κυβερνώντες που δεν δούλεψαν ποτέ και δεν άνοιξαν ποτέ δικο τους μαγαζί η γραφειο , να ισχυρίζονται χωρίς ντροπή, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα δεν πληρώνουν φόρους και δεν συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας.
ΨΕΜΑ και μάλιστα χυδαίο.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους πλήττει με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και πως «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”».
Ελευθερος επαγγελματίας που επι σειρά ετών υπήρξε εκδοτης ιστορικής εφημερίδας αναφερει χαρακτηριστικά : Δείτε το παράδειγμα ενός ταξιτζή που δηλώνει μηδέν εισόδημα κάθε χρόνο.
Τι φόρους έχει πληρώσει;
  1. Κάθε μέρα βάζει 25 ευρώ πετρέλαιο, δηλαδή όλο το χρόνο 9.125 ευρώ. Ο φόρος στα καύσιμα είναι 55%. Άρα εδώ πληρώνει
φόρο 5.018.75 ευρώ!
2. Κάθε μέρα καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα ας πούμε
Davidof με τιμή 4,6 ευρώ. 
Όλο το χρόνο πληρώνει 1.679 ευρώ. Εδώ ο φόρος είναι 90% άρα πληρώνει 1.511,1 ευρώ.
3. Κάθε πρωί πίνει και έναν καφέ με 2,5 ευρώ, δηλαδή όλο το χρόνο 912,5 ευρώ. Εδώ ο φόρος είναι 118,6 ευρώ.
4. Πάει Σούπερ Μάρκετ και ξοδεύει το ελάχιστο: 250 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.000 ευρώ το χρόνο. Εδώ ο φόρος είναι 450 ευρώ.
Ο ταξιτζής με το μηδενικό εισόδημα έχει ήδη πληρώσει 7.098.45 σε φόρους. 
Προσθέστε τώρα πάνω από 3.000 ευρώ τον ΕΦΚΑ που πληρώνει κάθε χρόνο και που φτάνουμε;
 Έχει ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ προς το κράτος μόνο από αυτά τα 4 έξοδα (δεν βάζω συνεργεία, ρούχα, ρεύματα με ΦΠΑ, φυσικό αέριο, τηλέφωνα κι ένα σωρό άλλα. ΟΛΑ ΜΕ ΦΠΑ).
Πόσο μπούρδας είναι ένας υπουργός που μας λέει ότι επειδή έχουν μηδενικό εισόδημα δεν πληρώνουν φόρους;
 Ότι φοροδιαφεύγουν; 
Όπως όλοι ξέρουμε πια, η μόνη λύση είναι δήλωνε ότι δηλώνεις αλλά θα σε πιάνω στο πόθεν έσχες.
Θες να αγοράσεις ένα… πατίνι με 800 ευρώ; 
Που τα βρήκες τα λεφτά αφού δεν έχεις δηλώσει περίσσευμα. 
Όλα τα άλλα είναι άδικα, ανόητα 
και κυρίως ψευδή.
(ΥΓ: Το παράδειγμα του ταξιτζή αφορά ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες)
Ακριβώς όπως σημειώνει ανωτέρω ο συμμαθητης μου Αν. Χριστόπουλος, ακριβώς έτσι δικαιολογείται η απάντηση που έδωσαν στην ερώτηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου :
 «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ. Εκτιμάτε πως η πρόβλεψη αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;»
Η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι 86%, απαντά πως δεν θα συμβάλει, ενώ μόλις το 14% εκτιμά πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

A064449A FF68 4C4B A3D1 723354298B36
Ο Νίκος Νικολόπουλος
Και τι αποτελέσματα θα φέρει η νέα φορολογική λαίλαπα ;
Ας ακούσουμε και πάλι πως απαντούν οι ενδιαφερόμενοι Το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν πως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους…
Μπράβο λοιπόν στους Α(χ)ΡΙΣΤΟΥΣ που μας κυβερνούν και που οι περισσότεροι ποτέ τους δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους αλλά κατάφεραν να καταντήσουν την Ελλάδα χώρα της απόλυτης ασυδοσίας των τρωκτικών και των κορακιών …
Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ικανή αντιπολίτευση ούτε ανεξάρτητοι επαγγελματικό,συνδικαλιστικοί φορείς.
Δεν τους ελέγχει κανείς πλέον. Κάνουν ό,τι θέλουν. Και ως εκ τούτου μπορεί οι πολίτες να θεωρούν ότι δεν έχουν εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, αλλά είναι προάγγελος των όσων θα δούμε στις κάλπες των ευρωεκλογών η απάντηση στην ερώτηση «κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο»!Μόνο το 28% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο …
Η επανεμφάνιση του «κινήματος της γραβάτας» ανοίγει μια νέα πολιτικη περίοδο.
Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες οπως πάντα και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων γιατι η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας, απαιτεί κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, εργασιακή ειρήνη και αναπτυγμένο Κοινωνικό Κράτος. Όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των αδύνατων στρωμάτων, τόσο θα υπονομεύεται η Εθνική προσπάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ