Το Πακισταν που δεν δέχεται απελάσεις από την Ελλάδα, κανει μαζικές απελάσεις Αφγανών μεταναστών απο το έδαφος του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πακιστάν έχει ξεκινήσει μαζικές απελάσεις Αφγανών χωρίς έγγραφα που διαμένουν εντός των συνόρων του. Ενώ ισχυρίζεται ότι οι απελάσεις οφείλονται στην «αυξημένη τρομοκρατία» στη χώρα, η κυβέρνηση του Πακιστάν ήταν αυτή που υποστήριξε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για δεκαετίες, το οποίο έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές ομάδες από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει απελάσεις όλων των «μη εγγεγραμμένων αλλοδαπών υπηκόων», το οποίο είναι γνωστό σύμφωνα με την πακιστανική νομοθεσία ως σχέδιο επαναπατρισμού παράνομων αλλοδαπών. Απαίτησε όλα αυτά τα άτομα να φύγουν από τη χώρα πριν από την 1η Νοεμβρίου. Η αστυνομία φέρεται επίσης να προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν να νοικιάζουν σπίτια για πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς έγγραφα. Η απόφαση του Πακιστάν επηρεάζει περίπου 1,7 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Το AP ανέφερε στις 17 Νοεμβρίου ότι τουλάχιστον 340.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει το Πακιστάν. Οι αρχές ξεκίνησαν τη σύλληψη και την απέλαση ξένων υπηκόων χωρίς χαρτιά μετά την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου για τους μετανάστες χωρίς νομικό καθεστώς να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν δικαιολογεί αυτή την απόφαση επικαλούμενος τη δεινή οικονομική του κατάσταση και κατηγορώντας Αφγανούς χωρίς έγγραφα για συμμετοχή σε τρομοκρατία και το κοινό έγκλημα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Anwar ul-Haq Kakar δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Νοεμβρίου ότι σε δυόμισι χρόνια από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ο αριθμός των επιθέσεων από την Tehrik-e Taliban Pakistan, επίσης γνωστή ως Πακιστανοί Ταλιμπάν ή (TTP ), έχει αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό.

Η δικαιολογία του Πακιστάν να εκδιώξει Αφγανούς λόγω «αυξημένης τρομοκρατίας» είναι στην καλύτερη περίπτωση ειρωνική δεδομένης της επί δεκαετίες υποστήριξης του Πακιστάν στους Αφγανούς Ταλιμπάν. Γίνεται όμως σαρκαστική, καθώς το Πακιστάν προβάλλει συνεχώς προσκόμματα για να μην δεχτεί τις απελάσεις πακιστανών υπηκόων από την Ελλάδα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ