Γρήγορο φαγητό: Ο διπλός κίνδυνος για την υγεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γρήγορο φαγητό είναι βολικό και ενδεχομένως φθηνό, αλλά συνοδεύεται και από κάποιο κόστος για την υγεία μας. Σύμφωνα με την Αναστασία Ασλανίδη, κλινική διατροφολόγο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέξουμε. Έδωσε τις χρηστικές συμβουλές της, προχωρώντας σε παραδείγματα βγαλμένα από τα πιάτα της καθημερινότητας… όλων!

«Τα τρόφιμα των ταχυφαγείων συνήθως έχουν περισσότερα λιπαρά, θερμίδες και υψηλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες από ό,τι χρειάζεται το σώμα σε ένα γεύμα. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία», εξήγησε η ίδια.

Και πρόσθεσε: «Για την καλύτερη γεύση αλλά και ασφαλή συντήρηση χρησιμοποιείται το νάτριο σε ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα. Για παράδειγμα ένα μπέργκερ μπορεί να περιέχει ολόκληρη την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου, ωστόσο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό».

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε: «Τα μπισκότα, τα ψωμάκια και τα παναρισμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες που το σώμα διασπά σε γλυκόζη. Η μεγάλη, απότομη κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί την ίδια απότομη αύξηση αλλά και την απότομη πτώση του σακχάρου αφήνοντας τον οργανισμό με την έντονη αίσθηση κούρασης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι συνεχείς αυξομειώσεις γλυκόζης μπορεί να φθείρουν το πάγκρεας (το όργανο που παράγει την ινσουλίνη). Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και μέτρο τόσο στην κατανάλωση όσο και στην επιλογή τέτοιων εδεσμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ