Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ικανότητα της Χαμάς να λάβει οικονομική βοήθεια από την Τουρκία, αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον (Brian Nelson), μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που επιβλέπει την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δήλωσε την Πέμπτη ότι συζήτησε με Τούρκους αξιωματούχους τις βαθιές ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία – πιθανώς κατά παράβαση των νόμων της χώρας αυτής.

Η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στη χρηματοδότηση της Χαμάς και, προφανώς, η ηγεσία αυτής της ομάδας πρέπει να αυξήσει τις ταμειακές ροές στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών για την Αντιτρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια και να βρίσκει οικονομική υποστήριξη (στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Νέλσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ συναντήσεων με Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένες χώρες του Κόλπου, η Τουρκία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα και φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» μετά τους βομβαρδισμούς της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές οντότητες και ιδιώτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νέλσον είπε ότι η Τουρκία ήταν συνένοχος στις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει χρήματα από δωρητές και φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ακόμα κι αν η Τουρκία θεωρεί τη Χαμάς ως νόμιμη οργάνωση, η οργάνωση μπορεί να εξακολουθεί να παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Η Τουρκία έχει αρκετή ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (χρησιμοποιώντας) τις δικές της υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», είπε.

Ο Νέλσον έθεσε επίσης τη δυνατότητα επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά τουρκικών οργανώσεων που είναι ύποπτοι ότι βοηθούν τη Ρωσία στο εμπόριο αγαθών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων.

Al Arabiya

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ