Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν πως ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε γερμανικό έδαφος έχει αυξηθεί σημαντικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν πως ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε γερμανικό έδαφος έχει αυξηθεί σημαντικά.
Κυρίως εναντίον “μαλακών στόχων” (περαστικοί πχ) με απλά μέσα (μαχαίρι, αυτοκίνητο κτλ).
Έρχονται Χριστούγεννα

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα είναι «μεγαλύτερος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό». Ανέφερε τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ως παράγοντες.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV) της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε γερμανικό έδαφος έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας ή «της Δύσης συνολικά» προέκυψε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι έλεγε το ρεπορτάζ

Στην αξιολόγηση της απειλής του BfV, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τόμας Χάλντενγουανγκ είπε ότι η απειλή μιας ισλαμιστικής επίθεσης είχε διαφανεί εδώ και καιρό πάνω από τη Γερμανία.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι μια ισλαμιστική επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία οποιαδήποτε μέρα», είπε.

Ωστόσο, ο Χάλντενγουανγκ είπε ότι η τρέχουσα βία με το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε σε αυξημένη συχνότητα εκκλήσεων για βία εντός του «φάσματος των τζιχαντιστών».

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών που ενεργούν μόνοι τους και επιτίθενται σε «μαλακούς στόχους» με απλά μέσα», δήλωσε ο Χάλντενβεγκ. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό».

Η έκθεση σημείωσε ότι οργανώσεις όπως η αποκαλούμενη μαχητική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» και η Αλ Κάιντα εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση.

Ενώ υπήρξαν προηγούμενες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων και της Χαμάς, η αξιολόγηση σημείωσε ότι «ο αντισημιτισμός αποτελεί κοινό παρονομαστή».

«Η διάσταση της επίθεσης της Χαμάς και η σχετική παγκόσμια δημοσιότητα παρακινούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα να κάνουν εκφράσεις υποστήριξης που προηγουμένως φαινόταν δύσκολα κατανοητές», ανέφερε η έκθεση.

«Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα κινδύνου για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών λαών και θεσμών, καθώς και εναντίον της «Δύσης» συνολικά έχει αυξηθεί σημαντικά».

Αυξημένη απειλή σε όλη την Ευρώπη

Το BfV σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ορισμένες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, με ορισμένους δράστες να κάνουν ρητή αναφορά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετά κράτη-εταίροι της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τα επίπεδα εθνικού συναγερμού τρομοκρατίας», ανέφερε η υπηρεσία.

dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ