Τα κουρδικά θα διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Γερμανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλευτής του CDU, Σεϊράν Πάπο, δήλωσε ότι τα μαθήματα κουρδικών ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία, τηρώντας την υπόσχεση που είχαν δώσει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές.

Η Πάπο είπε, «Θα κάνουμε εκστρατεία τον επόμενο Απρίλιο για να γίνει η κουρδική γλώσσα μία από τις επίσημες γλώσσες εκπαίδευσης στην περιοχή του Κιέλου».

Τα πρώτα μαθήματα κουρδικών στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Κιέλου ξεκίνησαν την Παρασκευή, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του αναφερόμενης Κούρδισσας βουλευτή.

Η βουλευτής της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Σεϊράν Πάπο δήλωσε ότι εκπλήρωσαν την υπόσχεση που έδωσαν στους ψηφοφόρους τους πριν από τις εκλογές του πολιτειακού συμβουλίου του Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Μιλώντας για τις λεπτομέρειες του έργου, η Πάπο είπε: «Πριν από τις εκλογές είχαμε μια υπόσχεση ότι τα κουρδικά θα διδάσκονταν σε σχολεία ή πανεπιστήμια. Αυτό είναι ένα έργο με επικεφαλής εμένα και το κόμμα μου, το CDU. Ξεκινήσαμε πριν από ένα μήνα και πρώτα κάναμε ένα τεστ για να μάθουμε πώς θα πάνε τα μαθήματα. Πήγε πολύ καλά. Οι μαθητές που φοιτούσαν στην πολιτεία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα που έδωσε ο δάσκαλός μας İbrahim Şêxo. «Άλλοι 30 φοιτητές έκαναν αίτηση συμμετοχής στο μάθημα», είπε.

Η Πάπο είπε, «Το έργο μας θα συνεχιστεί και θα κάνουμε εκστρατεία τον επόμενο Απρίλιο για να γίνει η κουρδική μια από τις επίσημες γλώσσες εκπαίδευσης στην περιοχή του Κιέλου. Επτά γλώσσες διδάσκονται στην περιοχή του Κιέλου στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν,  Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και άλλες γλώσσες. «Θα οργανώσουμε μια εκστρατεία για τη διδασκαλία των κουρδικών ως επίσημη γλώσσα», είπε.

Η Σεϊράν Πάπο γεννήθηκε στη Γερμανία στις 7 Απριλίου 1988, ως παιδί μιας οικογένειας από την περιοχή Τζίζρε του Σιρνάκ, της ανατολικής Τουρκίας.

Μετά το 2015 εργάστηκε ως ορκωτός μεταφραστής σε δικαστήρια της Βόρειας Γερμανίας.

Η Πάπο, που ξεκίνησε την πολιτική της ζωή στο CDU, έγινε μέλος του περιφερειακού διοικητικού συμβουλίου του Κιέλου. Το 2019 έγινε υπεύθυνος για την ένταξη και την προσφυγική πολιτική στο CDU.

Εξελέγη στην πολιτειακή συνέλευση το 2022 από το κόμμα της.

Rudaw

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ