Θανατος μυστήριο της Ευρωβουλευτινας που κατήγγειλε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Pfizer

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μισέλ Ριβάσι, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων που πίεσε να δημοσιοποιηθούν οι ανταλλαγές SMS μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, πέθανε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή, ενώ κατευθυνόταν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Βρυξέλλες.

Η Ριβάσι ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Πράσινους από το 2009, συμμετέχοντας κυρίως σε μια μάχη κατά της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur και αντιστάθηκε στη χρήση φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του glyphosate.

Στο όνομα της διαφάνειας, αφιερώθηκε στη διερεύνηση της λεγόμενης «υπόθεσης SMS», η οποία αφορά σε υποψίες για μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19.

«Πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τις αρχές που αγαπούσε, η Michèle Rivasi, αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία της βιοποικιλότητας και της υγείας, καθώς και στον αγώνα για τη διαφάνεια των θεσμών μας, προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Ήταν επίσης γνωστή για την αμφιλεγόμενη στάση της σχετικά με τα εμβόλια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, ο ευρωβουλευτής είχε επικρίνει την εφαρμογή ενός «πιστοποιητικού COVID-19» και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Γαλλία.

Στο X (πρώην Twitter), η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «λυπημένη» για τον «αιφνίδιο θάνατο» της Ριβάσι, «μιας έμπειρης ευρωβουλευτή με βαθιές πεποιθήσεις, αφοσιωμένης και σκληρά εργαζόμενης».

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο της συναδέλφου μας Michèle Rivasi. […] Η αξιοσημείωτη καριέρα της, οι παθιασμένες πολιτικές της μάχες και η ενσυναίσθησή της έχουν αφήσει το στίγμα τους σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν», δήλωσαν ο Terry Reintke και ο Philippe Lamberts, εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων/EFA.

«Η Ομάδα μας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν σήμερα μια πολιτική προσωπικότητα που, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, προσπάθησε πάνω από όλα να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής, η Rivasi ήταν βουλευτής της νοτιοανατολικής Γαλλίας της Ντρομ από το 1997 έως το 2002. Ίδρυσε επίσης την Επιτροπή Ανεξάρτητης Έρευνας και Πληροφόρησης για τη Ραδιενέργεια (CRIIRAD) μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ