Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Τουρκια και Καταρ υπόγραψαν συμφωνίες και Μνημόνια συνεννόησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ (QNA) μετέδωσε ότι ο Σεΐχης Ταμίμ και ο Πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησαν την υπογραφή της κοινής δήλωσης της ένατης συνάντησης της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ενός μνημονίου κατανόησης σχετικά με τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών του Κράτους του Κατάρ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Παραβρέθηκαν, επίσης, στην υπογραφή του τρίτου εκτελεστικού προγράμματος για το μνημόνιο συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα για τα έτη 2024-2025 μεταξύ της κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, καθώς και μνημονίου κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας της Πολιτείας του Κατάρ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Δημοκρατία της Τουρκίας, και μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της φιλανθρωπικής και ανθρωπιστικής εργασίας μεταξύ της Φιλανθρωπικής Ρυθμιστικής Αρχής στο Κράτος του Κατάρ και στο Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Στρατιωτική εκπαίδευση

Υπεγράφη, μάλιστα, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λουσάιλ στο κράτος του Κατάρ και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την ίδρυση από τις δύο χώρες διδακτικού κέντρου και συμφωνίας στο στρατιωτικό πλαίσιο μεταξύ της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν, ακόμη, την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για  την επιστημονική συνεργασία  μεταξύ ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Ο Εμίρης του Κράτους του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσαν της συνεδρίασης της ένατης συνόδου της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουσάιλ Παλάς στη Ντόχα τη Δευτέρα

2 12

Στην αρχή της συνόδου, ο Σεΐχης Ταμίμ καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο και τη συνοδευτική αντιπροσωπεία, ευχόμενος καλή διαμονή στο Κατάρ και περαιτέρω ανάπτυξη και ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες των δύο χωρών, των αδελφικών λαών, εγκωμιάζοντας το επίπεδο της Κατάρ-Τουρκικής συνεργασίας σε ζωτικούς τομείς, ιδίως στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου καθώς και του τουρισμού και του πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Σεΐχη Ταμίμ για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία, ελπίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Αυτού Εξοχότητα θα συμβάλουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας, ελπίζοντας ότι οι συζητήσεις θα ωθήσουν τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ευρύτερους ορίζοντες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, QNA.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης και ανάπτυξής τους σε διάφορους τομείς. Αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και εξελίξεις, ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ