Αδιαφιλονίκητοι διεκδικητές του διασυρμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου *

Αυτό που συνέβη στο Λονδίνο εξαιτίας της αναφοράς του Έλληνα Πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , είναι ανήκουστο . O κος Πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια το ζήτημα της επιστροφής τους. (Άλλωστε είχε τεθεί από διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις και προσωπικότητες στο παρελθόν. Θλιβερή εξαίρεση ο πρώην «Σοσιαλιστής» Πρωθυπουργός που τα ζήτησε από τον Βρετανό Ομόλογό του, επειδή επέρχονταν εκλογές στην Ελλάδα και ήθελε να το εμφανίσει ως προσωπική του επιτυχία!…).

Ο αείμνηστος κλέφτης λόρδος Έλγιν /Ελγίνος, άρπαξε από την Ελλάδα πολύτιμες Αρχαιότητες, όχι μόνον από την Αθήνα αλλά και από άλλες περιοχές όπως: Δελφούς, Μυκήνες, κ.α. Υπολογίζονται ότι έκλεψε πάνω από 250. Λεηλατούσε επί σχεδόν 10 χρόνια και μετέφερε στην χώρα του αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας. Βρήκε πρόθυμο – και μάλιστα μεγαλόσχημο /υπεράνω υποψίας- κλεπταποδόχο την τότε επίσημη Βρετανική Κυβέρνηση , η οποία αγόρασε τα κλοπιμαία (!…). Έκτοτε παραμένει έκθετη. Είναι γελοία τα επιχειρήματα της ότι δήθεν τα Γλυπτά –και όχι μόνον – ανήκαν στον Έλγιν και ότι τώρα της ανήκουν επειδή τα αγόρασε από τον νόμιμο ιδιοκτήτη τους (μήπως τα είχε και φιλοτεχνίσει ο κλέφτης;).

Δεκαετίες τώρα , με διαδοχικούς Βρετανούς Πρωθυπουργούς και Έλληνες Όμολόγους τους, καθώς και με συμμετοχή ελληνικών προσωπικοτήτων και Διευθυντών του Βρετανικού Μουσείου, έγιναν -ατελέσφορες, πλην πολιτισμένες συζητήσεις- για το επίμαχο ζήτημα. Ετούτη όμως τη φορά τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή με υπαιτιότητα -100%- του κου Σούνακ (κ.Σ), ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κο Μητσοτάκη (κο Μ) , επειδή ο τελευταίος , σε συνέντευξή του, ζήτησε /επανέφερε το πολύχρονο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η ενέργεια του χαρακτηρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς ως: Απρέπεια, φάουλ, ατόπημα, έλλειψη τακτ κ. α . ανάλογα. Πιστεύω πως δεν έχει νόημα να προσθέσω και ένα ακόμη δικό μου χαρακτηρισμό. Κατά την εκτίμησή μου ο κος Σ. ατύχησε για άλλο λόγο και θα πρέπει να τον δούμε με συγκατάβαση, κατανόηση, ακόμη και με οίκτο!.

Βρέθηκε … ένοικος της Downing Street , χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πώς να φερθεί (!). Ήταν φυσιολογική η αφύσικη συμπεριφορά ενός αγενέστατου χωριάτη, που βρέθηκε στα διπλωματικά σαλόνια της γηραιάς Αλβιόνος, σε κορυφαία θέση. Τα μούσκεψε. Αναμενόμενο. Απόδειξη πως σχεδόν στην ολότητά του ο Βρετανικός Τύπος, οι ιστορικοί, οι διανοούμενοι, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τον κατέκριναν, τον λοιδόρησαν (!). Πρωτοφανές !!!. Ίσχυσε το γνωστό: «Τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν και επιδέξια οπίσθια» και ο δυστυχής χωριάτης δεν τα διαθέτει. Δεν κάνει για την δουλειά του Πρωθυπουργού και εκείνη του ικανού κλασικού Βρετανικού διπλωμάτη. Γι αυτό εξάλλου εκμετρεί το (πολιτικό) του ζην!. Τα «Γλυπτά» το επισπεύδουν !. Αλγεινή εντύπωση επίσης, δημιούργησε και η αντιμετώπιση του γεγονότος από Ελληνόφωνους, κ ο μ μ α τ ο ψ ω μ ι ζ ό μ ε ν ο υ ς «πολιτικούς» και προκείμενα ΜΜΕ στο εσωτερικό μας. Χαιρέκακα μίλησαν για … «φιάσκο» / «αποτυχία» / «ευτελισμό» – «διασυρμό» της χώρας και του κ.Μ. Προφανώς στην προθυμία τους να συμπαρασταθούν στην εθνική προσπάθεια. Εκτέθηκε άραγε η Ελλάδα και ο Κ.Μ επειδή …. αυτοδιασύρθηκε ο κος Σ, ή κερδίσαμε την διεθνή προβολή του ζητήματος; .

ΥΓ Κάτι μου λέει πως ο κ. Σούνακ, κάπως ανακουφίστηκε, αφού μοιράστηκε –εξ αδιαιρέτου- την κατακραυγή για το «φιάσκο/διασυρμό» με Ελληνόφωνους κ ο μ μ α τ ο π λ η γ ι κ ο ύ ς !….

Ιατρού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ