Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, 2024

Λευκή πνευμονία: Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάχυτη είναι η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα λόγω του συνδρόμου του «λευκού πνεύμονα», που προκαλείται από το μικρόβιο του μυκοπλάσματος. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως, εκτιμάται πως οφείλεται στην ευαλωτότητα των οργανισμών που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε πως δεν υπάρχει εμβόλιο για την συγκεκριμένη πνευμονία, όμως κρίνει πως είναι αντιμετωπίσιμη.

«Έχει αναστατωθεί λίγο ο κόσμος με τη ‘λευκή πνευμονία’ η οποία μπορεί να είναι στην Κίνα αλλά να εξηγήσουμε ότι στην Κίνα ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του μήνες, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους. Δεν έχουν φυσική ανοσία. Την πνευμονία αυτήν την γνωρίζουμε, είναι από ένα βακτήριο, εμείς διαχειριζόμαστε περιστατικά χρόνια, υπάρχουν αυτά, σε εξάρσεις και υφέσεις», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη, όμως είναι αντιμετωπίσιμη. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που αναστατώθηκε ο κόσμος».

Σε έξαρση ο κορωνοϊός

Η ίδια αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό, αφού παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. «Το περιμέναμε, είναι αναμενόμενο, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, έχει ξεκινήσει και η γρίπη και οι υπόλοιπες ιώσεις. Τα τεστ πολλές φορές δε μας δίνουν πάντα τα αποτελέσματα. Μόνο αν κάνεις PCR ξέρεις ακριβώς αν είσαι θετικός ή αρνητικός. Πρέπει να κάνεις τη σωστή θεραπεία,δηλαδή το πενθήμερο. Δεν κάνεις μόνος σου τον γιατρό», σημείωσε, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης:

«Αυτόν τον καιρό πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε το εμβόλιο της γρίπης. Η γρίπη είναι εδώ και αν συμπέσει γρίπη, κορωνοϊός και οι υπόλοιποι ιοί… Να το κάνουμε».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έκανε λόγο για το ζήτημα που έχει προκύψει για τις ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο:

«Για τα ογκολογικά περιστατικά υπάρχει ένα πρόβλημα, μια πίεση στα ραντεβού, προσπαθούμε όμως αυτές τις ημέρες επειδή οι άνθρωποι με τα ογκολογικά προβλήματα είναι σοβαρά περιστατικά, πρέπει να εξυπηρετούνται αμέσως και γρήγορα, γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για το θέμα ειδικά της ακτινοθεραπείας να εξυπηρετηθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ