Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, 2024

Οι συγγενείς των θυμάτων στα Τεμπη μηνύουν υπουργους και Περιφεριάρχη: Πλεύρη, Αγοραστό, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην δικαιοσύνη στρέφεται για ακόμη μία φορά ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, ονομαστικά κατά των υπουργών, του Περιφερειάρχη και όλων των υπόλοιπων αρμόδιων που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε λίγες μέρες μετά την τραγωδία.

Σε αυτή τη συνάντηση λήφθηκε η απόφαση να απομακρυνθούν τα κατεστραμμένα βαγόνια από τον τόπο του δυστυχήματος και έγιναν παρεμβάσεις.

Η συμπληρωματική μήνυση κατατέθηκε σε βάρος του – τότε – Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, του πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, του πρώην υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

«Τέτοιες εντολές, σε τέτοια γεγονότα νομιμοποιούνται να δίνουν μόνο οι δικαστικές αρχές», σχολίασε στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης εκ μέρους του Συλλόγου.

Οι συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να λάβουν ενημέρωση από τον εφέτη ανακριτή σχετικά με όσα έδειξε η τελευταία δειγματοληψία στον σημείο του δυστυχήματος και των ελέγχων στα συντρίμμια για ανθρώπινα υπολείμματα.

Τα μέλη του Συλλόγου των πληγέντων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ερχόμενη Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, τα μέλη του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες της Αθήνας κι όχι μόνο να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μαζί τους για την «απαξίωση που υφίσταται, εδώ και εννέα μήνες, το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας των Τεμπών, από όλους τους φορείς».

Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Στο τόσο αυταπόδεικτο έγκλημα, στο τόσο ομολογημένο έγκλημα, η απαξίωση του συμβάντος που συγκλόνισε την Ελλάδα και των ποινικών ευθυνών που παραμένουν ακόμα χαμηλά και σε κατηγορητήριο και σε πρόσωπα, σημαίνει ένα πράγμα: ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ. Περιμένουμε από όλα τα κόμματα της Βουλής, να αποδώσουν τις πραγματικές ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο. Οι υπηρέτες του λαού στο κοινοβούλιο να πράξουν το αυτονόητο, μην αφήνοντας αλλά συμφέροντα να τους επηρεάσουν και μην αφήνοντας την ατιμωρησία να νικήσει έναντι του δικαίου και της αλήθειας. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται».

Όσον αφορά, εξάλλου, στην Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος, υπογραμμίζεται πως «θεωρούμε ότι με όσα διαδραματίζονται ενώπιον της συγκεκριμένης Επιτροπής, με κύρια ευθύνη του ορισθέντος Προέδρου γελοιοποιείται η διερεύνηση του πλέον πολύνεκρου κρατικού εγκλήματος που συνέβη στην χώρα τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, ευτελίζονται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, λοιδορείται η μνήμη των νεκρών και όλα αυτά σε καθεστώς πλήρους αδιαφορίας για το πένθος μας. Όλα όσα συμβαίνουν δίνουν την εικόνα ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας που μετέχουν στην ως άνω επιτροπή δεν έχουν περισσότερη αίσθηση ευθύνης από απρόθυμους πρωταγωνιστές σε μια κακοστημένη παράσταση με προαποφασισμένο οικτρό περιεχόμενο και έκβαση, που απλώς πρέπει να παιχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ