Η μισθολογική εξαθλίωση των Ελλήνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Δεν θλίβεται μόνο, αλλά εξοργίζεται κανείς όταν βλέπει την τεράστια διαφορά των μισθών της Ελλάδας από τους μέσους της Ευρωζώνης, σε διάφορες έρευνες – τόσο των ονομαστικών, με τον πληθωρισμό δηλαδή, όσο και των πραγματικών (αφαιρουμένου του πληθωρισμού).

Ειδικά στα έτη 2021 και 2022, όπου η μεταβολή των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν σωρευτικά στο -10,8% που σημαίνει πως χάθηκε αντίστοιχη αγοραστική αξία – ενώ στην Ευρωζώνη ήταν στο +0,78 οπότε κερδήθηκε αγοραστική αξία.

IMG 8500

Το 2022 ο μέσος πραγματικός μισθός των Ελλήνων κατά την Oxford Economics ήταν στα 12.522 €, ενώ ο μέσος της Ευρωζώνης στα 41.381 € – δηλαδή 3,3 φορές υψηλότερος! Ακόμη χειρότερα, παρά την τεράστια αυτή διαφορά, δεν ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας – αφού οι εξαγωγές αγαθών μας μετά βίας θα αυξηθούν περί το 1% το 2023, με βάση τα στοιχεία του 3ου τριμήνου.

Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, η κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τους φόρους – με τη διατήρηση των ίδιων συντελεστών στις αυξημένες τιμές, με τα νέα τεκμήρια κερδοφορίας, με τον ΕΝΦΙΑ που αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες κοκ. Ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην τιμή του ρεύματος, στις ληστρικές προμήθειες των τραπεζών κλπ. – ενώ ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία μας και πλειστηριάζονται τα σπίτια μας.

Καμία αλλαγή δε του οικονομικού μας μοντέλου που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά – ενώ χωρίς υγιή οικονομία, δεν υπάρχει ούτε άμυνα, ούτε αξιοπρεπής εξωτερική πολιτική όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Τούρκου (πώς είναι δυνατόν να υποδέχεσαι κάποιον που κατηγορείς ως κατοχική δύναμη στη βόρεια Κύπρο, που επιβουλεύεται τη Θράκη, που σε απειλεί με το casus belli κλπ.;). ούτε ασφάλεια, ούτε παιδεία, ούτε δημογραφική βελτίωση, ούτε τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ