Τέλος στην απόσπαση ιμάμηδων από την Τουρκία στη Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία να τερματίσει την πρακτική της αποστολής ιμάμηδων που εργάζονται στη Γερμανία από την Τουρκία και να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση θα παρέχεται στη Γερμανία.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων και του παραρτήματός της στη Γερμανία, της Τουρκικής-Ισλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB), στόχος είναι η εκπαίδευση 100 ιμάμηδων ετησίως στη Γερμανία και η σταδιακή αντικατάσταση αυτών που αποστέλλονται από Τουρκία.

Η εκπαίδευση των ιμάμηδων που θα εργαστούν στη Γερμανία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινής πρωτοβουλίας.

 Ένα επιπλέον εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δημιουργηθεί εκτός από το υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της DİTİB στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Στην εκπαίδευση ιμάμηδων, στοχεύει στη συνεργασία με το Γερμανικό Ισλαμικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Osnabrück, το οποίο ιδρύθηκε το 2019 για εκπαίδευση ιμάμηδων με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Φέιζερ: Χρειαζόμαστε ιμάμηδες που θα ενσωματώσουν τους Μουσουλμάνους

Σχετικά με τη συμφωνία, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέιζερ δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που κατέληξε σε συμφωνία για πρώτη φορά, η οποία θα τερματίσει την πρακτική της αποστολής ιμάμηδων από το τουρκικό δημόσιο, ως αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων, και είπε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά τη συμμετοχή και την ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη γερμανική κοινωνία».

Χρειαζόμαστε ιεροκήρυκες που μιλούν τη γλώσσα μας, γνωρίζουν τη χώρα μας και μοιράζονται τις αξίες μας. Θέλουμε οι ιμάμηδες να εργαστούν για τον διαθρησκειακό διάλογο και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με την πίστη στην κοινωνία μας», είπε.

Η ευθύνη των ιμάμηδων μεταφέρεται στην DİTİB

Η DİTİB είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση στη Γερμανία με περίπου 900 τζαμιά.

Μέχρι τώρα, οι ιμάμηδες που αποστέλλονταν από την Τουρκία εργάζονταν στη Γερμανία ως δημόσιοι υπάλληλοι που συνδέονται με το Υπουργείο Θρησκευμάτων.

Κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου οι ιμάμηδες που εκπαιδεύονται στη Γερμανία να αντικαταστήσουν τους ιμάμηδες από την Τουρκία, η επαγγελματική εποπτεία των ιμάμηδων δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από την Τουρκία θα περάσει στη DİTİB το 2024. Στην ανακοίνωση για τις εσωτερικές υποθέσεις, σημειώθηκε ότι η DİTİB ήταν μια ένωση που ιδρύθηκε σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και ότι η DİTİB θα αναλάβει την ευθύνη των ιμάμηδων που προέρχονται από την Τουρκία. (zdf)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ