Οι πρόσφυγες του Αρτσάχ ζητούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερες από 200 υπογραφές πολιτικών και δημόσιων οργανισμών συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο έκκλησης προς τις διεθνείς δομές για την υπεράσπιση των προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σημειώνεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου, πολιτικοί και ακτιβιστές του Καραμπάχ δημοσίευσαν έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΕ, τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Γενικούς Γραμματείς της ΚΑΚ, του CSTO και του ΝΑΤΟ.

Οι συντάκτες της έκκλησης δήλωσαν ότι η επιστροφή των προσφύγων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ απαιτεί εγγυήσεις από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Στις 19-20 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά την οποία επετεύχθη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τον αφοπλισμό του αμυντικού στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, 100.632 εσωτερικά εκτοπισμένοι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφτασαν στην Αρμενία.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 213 υπογραφές στο πλαίσιο της έκκλησης προς τη διεθνή κοινότητα για επίλυση του ζητήματος του Καραμπάχ και επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα τους.Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

«Μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Αρτσάχ [το αυτοώνυμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ] τον Σεπτέμβριο του 2023, δεκάδες ηγέτες μεμονωμένων αγροτικών κοινοτήτων όλων των περιοχών του Αρτσάχ και εκλεγμένοι δήμαρχοι όλων των πόλεων της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Στεπανακέρτ , την πρωτεύουσα του Αρτσάχ, υπέγραψε την πρώτη έκκληση αρχών και θεμελιώδες έγγραφο.

Οκτώ πολιτικά κόμματα εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος με τη δεύτερη μεγαλύτερη φατρία στο κοινοβούλιο του Αρτσάχ, έως και 20 αρμενικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αρκετές δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Ομοσπονδίας Συνδικάτων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ». και την «Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών», της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες άτομα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από την ομάδα πρωτοβουλίας που δόθηκε στον ανταποκριτή του «Καυκασιανού Κόμβου».

2 61

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την έκκληση είναι αρχηγοί πόλεων και αγροτικών κοινοτήτων, πολιτικά κόμματα και δημόσιοι οργανισμοί του Καραμπάχ, γραφεία σύνταξης μέσων ενημέρωσης και αθλητικές ομοσπονδίες.

Αρμένιοι πολιτικοί επιστήμονες σημείωσαν ότι η επιστροφή των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχείναι δυνατή μόνο με διεθνείς εγγυήσεις και το θέμα του καθεστώτος του Καραμπάχ θα πρέπει να συζητηθεί ξανά σε διαπραγματεύσεις.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ