Τα κρυφά χρέη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Το 2018, όταν έγινε η ρύθμιση του χρέους των 96 δις € απέναντι στον EFSF για μετά το 2032, πάγωσαν τόκοι που με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται στα 25 δις € – οι οποίοι θα πρέπει τότε, μετά την περίοδο χάριτος, να πληρωθούν εφάπαξ.

Οι τόκοι αυτοί δεν υπολογίζονται σήμερα στο δημόσιο χρέος – υπάρχουν όμως και θα το επιβαρύνουν, όποτε προκύψουν. Επομένως πρόκειται για ένα κρυφό χρέος που δεν γνωρίζουν οι επόμενες γενιές, οι οποίες θα κληθούν να το πληρώσουν – προφανώς μαζί με τα 96 δις €.

Αν και φαίνεται λοιπόν πως στο σημερινό Ecofin υπήρξε κάποια συμφωνία σταδιακής αποπληρωμής των τόκων αντί εφάπαξ το 2032, το χρέος αυτό υπάρχει – γεγονός που σημαίνει πως έχει υποθηκευθεί το μέλλον πολλών γενεών Ελλήνων, εν αγνοία τους. Θα είναι δε πολύ πιο επώδυνο, αφού έως τότε θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα – χωρίς να έχει μειωθεί το δημόσιο χρέος ούτε κατ’ ελάχιστο.

Οι αναβαλλόμενοι φόροι δε των τραπεζών, ύψους 19,8 δις €, φόροι δηλαδή που δεν θα πληρώσουν οι τράπεζες αλλά όλοι εμείς, συνιστούν στην ουσία ένα ακόμη κρυφό χρέος – όπως επίσης ένα μεγάλο μέρος των κρατικών εγγυήσεων που πλησιάζουν τα 30 δις €. Επομένως, εάν δεν ληφθούν από σήμερα μέτρα, η επόμενη χρεοκοπία δεν θα αποφευχθεί – ενώ θα είναι κατά πολύ χειρότερη, αφού θα έχει εξαϋλωθεί τόσο η δημόσια περιουσία, όσο και η ιδιωτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ