«Ιδιωτικοποίησαν» και την Ακρόπολη – Τα Ταμεία σε Ιδιωτική Εταιρία

Ιδιωτικοποίησαν και τα «χρυσά» Ταμεία στην Ακρόπολη - Σε Ιδιωτική Εταιρία η διαχείριση των εσόδων του Ιερού Βράχου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακρόπολη: Ο Παναγιώτης Τσιντώνης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ένωσης αρχαιοφυλάκων και ο Λιόνης Δέδες, αρχαιολόγος στο Kontra News 21:30 με τον Πάνο Χαρίτο

H διαχείριση εθνικών εσόδων σε ιδιώτες

Μέσω ανοιχτού διαγωνισμού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) καλεί ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν το σύστημα έκδοσης και ελέγχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με αμοιβή 2 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονική περίοδο 2024-2025.

Αδιανόητα πράγματα, δηλαδή, για τον αρχαιολογικό χώρο με τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών πανελλαδικά και έσοδα που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι αν η εφαρμογή του μέτρου ξεκινήσει από την είσοδο της Ακρόπολης, αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια μουσεία, οπότε ο τομέας Φύλαξης θα παραδοθεί μεθοδικά στους ιδιώτες.

Και ρωτούν ποιοι μηχανισμοί θα ελέγχουν τον ιδιώτη που θα διαχειρίζεται χρήματα του Δημοσίου;

Ακριβαίνουν κατά 200% και τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους

Η δεύτερη φάση, με έναρξη ισχύος από 1 Απριλίου 2025, προβλέπει εξορθολογισμό του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Στην κατηγορία Α εμπίπτει η Ακρόπολη Αθηνών, με το εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ.

Στην κατηγορία Β εμπίπτουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων. Η νέα τιμή εισόδου για αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.

Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 75.000 έως 200.000 ατόμων και εισιτήριο 15 ευρώ.

Στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 15.000 έως 75.000 ατόμων και εισιτήριο 10 ευρώ.

Τέλος, στην κατηγορία Ε περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας κάτω των 15.000 ατόμων και εισιτήριο 5 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα μουσεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζει το ΥΠΠΟ, καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.

Τι άλλο αλλάζει

Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία, σε όλη την διάρκεια του έτους. Αυτή υπήρχε ώστε οι Ελληνες, που μπορούσαν να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και τον Χειμώνα, να πληρώνουν την μισή τιμή, από την καλοκαιρίνη περίοδο αιχμής

Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

Κατάργηση των ενιαίων και των κοινών εισιτηρίων πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου.

Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.

Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.

Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.

Εκδοση Κάρτας Πολιτισμού (Culture Gard) για τις κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του gov.gr ή των ΚΕΠ για ημεδαπούς φορολογούμενους.

Την ίδια στιγμή, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων εισόδου στους Αρχαιολογικούς Χώρους, τα Μνημεία και τα Μουσεία της χώρας, επιτυγχάνονται:

Κατηγοριοποίηση των επισκέψιμων χώρων και μουσείων με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους, τη σημασία τους για την εκάστοτε περιοχή και το ισχύον αντίτιμο εισιτηρίου.

Εξορθολογισμός και απλοποίηση των κατηγοριών των εισιτηρίων.

Απόδοση στα μνημεία μας της αξίας που αντιστοιχεί στην σπουδαιότητά τους για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Αύξηση ημερών ελευθέρας εισόδου κατά μία Κυριακή μηνιαίως τη χειμερινή περίοδο για όλους ανεξαρτήτως τους επισκέπτες.

Εξάλειψη διακρίσεων και διεύρυνση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου σε παιδιά και νέους, ηλικίας 5-18 ετών, από χώρες εκτός Ε.Ε.

Ουσιαστική αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα εισιτήρια και επανεπένδυσή τους στα έργα Πολιτισμού για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ