Οι ένοχοι της χρεοκοπίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου 

«Tο 2009 o K. Καραμανλής διαπιστώνοντας ότι, η κυβέρνηση του απέτυχε παταγωδώς στα δημοσιονομικά, ενώ μαινόταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αντέδρασε σωστά: προκήρυξε πρόωρες εκλογές, με ζητούμενο τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή, τον περιορισμό των διδύμων ελλειμμάτων – του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

IMG 9199

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δε, έσπευσε να διευκολύνει εκ των προτέρων την εξυγίανση της χώρας – καταθέτοντας προεκλογικό πρόγραμμα λιτότητας που, εάν είχε εφαρμοσθεί, δεν θα χρεοκοπούσε ποτέ η Ελλάδα. Ο Γ. Παπανδρέου όμως έκανε ακριβώς το αντίθετο – διακηρύσσοντας ως πρόγραμμα του κόμματος του το γνωστό «λεφτά υπάρχουν», με το οποίο επικράτησε εύκολα στις εκλογές.

Ακόμη χειρότερα, «διαφήμισε» το έλλειμα διογκώνοντας το τεχνητά (=μετέφερε έσοδα στο 2010 και δαπάνες στο 2009), κατηγόρησε τους Έλληνες συλλήβδην ως φοροφυγάδες διεθνώς και κατέθεσε παράλληλα έναν επεκτατικό προϋπολογισμό με παροχές – ενώ έκανε ότι μπορούσε για να οδηγήσει στο κλείσιμο της «στρόφιγγας» δανεισμού της χώρας.

Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τη ΝΔ το 2009 ένα υπαρκτό δημοσιονομικό πρόβλημα και, αντί να το αντιμετωπίσει, το επιδείνωσε – σκόπιμα ή μη, κανένας δεν γνωρίζει. Στη συνέχεια, δείχνοντας ανικανότητα ακόμη και στη στελέχωση του κράτους, οδήγησε την Ελλάδα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο – με δημόσιο χρέος στο 127% του ΑΕΠ, με ελάχιστο ουσιαστικά κόκκινο ιδιωτικό, με υγιείς τράπεζες και με έναν παραγωγικό ιστό κατά πολύ καλύτερο, από ότι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε λοιπόν μία διαχειρίσιμη δημοσιονομική εκτροπή, την οποία μετέτρεψε σε δημοσιονομική κρίση – εκχωρώντας εθνική κυριαρχία και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς επίσης τιμωρώντας τον ελληνικό λαό. Ακόμη χειρότερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, υπέγραψαν το 2012 τη θανατική καταδίκη των Ελλήνων – διαπράττοντας από κοινού το έγκλημα του PSI, με την υποθήκευση της χώρας μας για 99 χρόνια, με την υποχρέωση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μας, με τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής, με το αγγλικό δίκαιο κοκ.

Στα πλαίσια αυτά, ήταν αξιοθρήνητη η αμοιβαία και ενδεχομένως προσυμφωνημένη προσπάθεια των κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη στη Βουλή πρόσφατα – με στόχο να απαλλάξουν τα κόμματά τους από τη ζοφερή περίοδο που ακολούθησε τις δεκαετίες της σπάταλης και της αποσάθρωσης της οικονομίας, καθώς επίσης της κοινωνίας που είχαν δημιουργήσει».

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην ξεχάσει ποτέ κανένας Έλληνας τα αποτρόπαια εγκλήματα των δύο αυτών των κομμάτων – τα οποία θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπλύνει το βρώμικο και διεφθαρμένο παρελθόν τους, με τα σφάλματα της περιόδου 2015/2019. Είναι εξοργιστικό δε το ότι, κλιμακώνεται ξανά η λεηλασία του κράτους – μεταξύ άλλων μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων των κομμάτων που αυξάνονται ξανά, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους Πολίτες.

Για παράδειγμα, οι ετήσιες επιχορηγήσεις της ΝΔ αυξήθηκαν από τα 9.023.613,78 € το 2021 στα 11.279.518,40 € το 2022 – δηλαδή κατά 2.255.903,7 € ή κατά 25%, τεκμηριώνοντας πως η ασυδοσία ζει και βασιλεύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ